Koncert

ÁTLÁTSZÓ HANG 2023 I ABRAZ’ OUVERTS

Francia Intézet
2023. február 04. (szombat) 10:00 - 12:00

Helyszín:

Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.

10:00-10:45 – beavató workshop Darázs Ádám vezetésével gyerekeknek és felnőtteknek a Francia Intézet Médiatárában
11:00-12:00 - Braz Bazar duó Abraz’ Ouverts című előadása a Francia Intézet Auditóriumában
Előadók:
Duo Braz Bazar
Jérémie Abt - ütőhangszerek
Bastian Pfefferli - ütőhangszerek


“Mivel nincs zene gesztus nélkül, a gesztus egy kicsit több figyelmet érdemelne, mint amennyit a zenészek általában neki szánnak.” Jean-Pierre Drouet
De mi is ez a furcsa találkozó, amin részt veszünk?

Az újbóli találkozás mindig egy kicsit ügyetlen. Ismerjük egymást, de mégis megváltoztunk. Csupa félreértés, tévedés és meglepetések… Az Abraz’ Ouverts-ben a találkozás és az elválás problematikája merül fel, amit a nyelv és a különbözőségek tesznek olyan kényessé.

Az Abraz’Ouverts ennek az esetleges dilemmának a szemszögéből vizsgálja ezeket az újraegyesüléseket, ezeket az egyensúlyozó mozgásokat egyiktől a másikhoz, egyiktől a másik ellen, a minden duót mozgató feszültségek ütemében: cinkosság, barátság, szolidaritás, de nézeteltérés, rivalizálás, értetlenség, féltékenység stb. is.

A két ütőhangszeres a színpadon éli át ezeket a különös találkozásokat, miközben a zarbon, egy perzsa ütőhangszeren játszanak rendhagyó módon, ahogyan a költő is játszik a nyelvvel és a szavakkal. Eközben arra invitálnak bennünket, hogy kövessük és értsük különös játékaikat.

Egy valószínűtlen parádé az, ahol egymásba botlanak, ismeretlen, de ismerős nyelven szólítják egymást, egyöntetű kórust zengnek és még néhány tánclépésbe is belekezdenek …

A kortárs zene, a zenés színház, az improvizáció és az iráni ritmusok kereszteződésében az Abraz’Ouverts humorral és virtuozitással járja körül a zene és a gesztus, a hang és az érzés, a hagyomány és az alkotás közötti szoros kapcsolatot.