Koncert

Atreyu (USA) In Our Wake Tour 2019, From Our Hands (SK)

Atreyu előadó
From Our Hands előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. június 06. (csütörtök) 20:30
Ár: 6900 Ft, elővét: 5900 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Túlzás nélkül a világ egyik legnépszerűbb, a műfajhoz képest elképesztő lemezeladásokkal büszkélkedő metalcore-zenekara, Atreyu ismét Budapesten ‒ ezúttal headlinerként! A húszéves együttes legfrissebb, tavaly ősszel megjelent lemezét mutatja be, bizonyítva, hogy még mindig éppen olyan friss és erőteljes, mint indulásakor vagy tíz évvel ezelőtti csúcspontján.


A szinte pontosan húsz éve, 1998-ban alakult Atreyu A Végtelen Történet egyik főhőséről nyerte nevét (így aztán magyarul igazából Atráskónak kellene mondani). A kaliforniai kvintett a kezdeti próbálkozások után hamar kikötött a fellendülőben lévő progresszív metalcore-nál, és későbbi lemezein ezt ötvözte a létező összes keményzenei alműfajjal. "Túl goth, hogy emo legyen, túl metál, hogy punk legyen, és túl érzelmes, hogy metal legyen" ‒ írta a zenekarról ironikusan a PopMatters, de az a helyzet, hogy az Atreyu zseniálisan rakta össze sajátos műfaji elegyét.


A kétezres években sorozatban jelentette meg jobbnál-jobb és népszerűbbnél-népszerűbb lemezeit, melyek rendre az első tíz-húsz közé kerültek a Billboard 200-ban, tehát egy mainstream popzenei listán. Az Atreyu lemezenként többszázezres eladásokkal büszkélkedhetett, finoman váltogatva a stílusokat: a Suicide Notes and Butterfly Kisses kísérletezőbb, keményebb hangzását így váltotta fel a Lead Sails Paper Anchor rockosabb irányvonala.


Ezt a kettősséget a 2010 körül átmeneti szünet után is megtartotta az Atreyu. A 2015-ös visszatérő lemez, a Long Live inkább a korai idők keménységét idézi, míg a friss lemez, a tavaly ősszel megjelent In Our Wake sokkal lazább metalcore-műfajfelfogást követ. "Az Atreyu találkozása a Queennel, az Electric Light Orchestrával Disneylandben", mondják önironikusan az új lemez egyik sikerdaláról, a Super Heróról, melyben egyébként M. Shadows (Avenged Sevenfold) és Aaron Gillespie (Underoath) is közreműködik.


Az Atreyu pár éve már járt Budapesten, ezúttal headlinerként tér vissza, hogy a pozsonyi From Our Hands társaságában bemutassa új lemezét.