Koncert

Az istenek alkonya - Budapesti Wagner-napok

Catherine Foster előadó
Fodor Gabriella előadó
Wierdl Eszter előadó
Németh Judit előadó
Gál Erika előadó
Anna Larsson előadó
Pasztircsák Polina előadó, előadó
Kálmán Péter előadó
Lauri Vasar előadó
Stefan Vinke előadó
Strausz Kálmán karigazgató
Pad Zoltán karigazgató
Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Kálnay Zsófia előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2019. június 16. (vasárnap) 16:00 - 22:30
Ár: 6000, 10900, 14900, 19900, 22900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám
Szereplők:
Siegfried: Stefan Vinke
Gunther: Lauri Vasar
Alberich: Kálmán Péter
Hagen: Albert Pesendorfer
Brünnhilde: Catherine Foster
Gutrune: Pasztircsák Polina
Waltraute: Anna Larsson
Norna 1.: Gál Erika
Norna 2.: Németh Judit
Norna 3.: Pasztircsák Polina
Woglinde: Wierdl Eszter
Wellgunde: Fodor Gabriella
Flosshilde: Kálnay Zsófia
Közreműködők: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Budapesti Stúdiókórus (karigazgató: Strausz Kálmán)
Alkotók: Hartmut Schörghofer (díszlettervező, rendező), Christian Martin Fuchs, Dr. Christian Baier (dramaturg), Corinna Crome (jelmez- és bábterv), Vajda Máté (fővilágosító), Szupermodern Filmstúdió Budapest (videó), Polgár Etelka (játékmester), Vida Gábor (koreográfia), Asztalos Dóra (koreográfus asszisztens), Kovács János (betanító karmester), Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Fajger Orsolya, Friedrich Suckel, Szennai Kálmán (zenei munkatársak)


2019-ben a Budapesti Wagner-napokon ismét látható lesz A nibelung gyűrűje. A tetralógia szerelmesei kíváncsian várják az előadásokat: mi az, ami változatlanul marad, és mi az, ami újdonság? Egy biztos: Wagner Ringjének izgalmasan eredeti előadása az eltelt évek során a Müpa egyik védjegyévé vált.


A nibelung gyűrűje utolsó zenedrámájában beteljesedik a sors, hat a gyűrű birtokosát sújtó átok. A naiv ifjú hős védtelennek bizonyul az ármánnyal és cselvetéssel szemben. A bájital hatása alatt emlékezetét vesztő Siegfried által elárult Brünnhilde sorsának tragikuma, hogy akarata ellenére maga is részesévé válik Siegfried fondorlatos meggyilkolásának. Az istenek alkonya végén mindent elpusztító tűz önmagán túlmutató jelkép, hiszen nemcsak Siegfried és Brünnhilde hal meg, de az ősi rend, az istenek világa is végleg megsemmisül. A gyűrű azonban megszabadul az átoktól, és így lehetővé válik, hogy a régi hamvaiból megszülessen egy új, tisztább világ.
„Nem fárasztott ki már a bayreuthi Ring sem, és nem fárasztanak ki a Budapesti Wagner-napok előadásai sem. Persze, itt amúgy sem elsősorban a fizikai erőkifejtés mértéke jelent kockázatot, hanem a lelki ráhangolódás és az állandó készenléti állapot. Mintha az ember 140-nel hajtana az autópályán: percekig nem történik semmi, de aztán a másodperc törtrésze alatt kell helyesen reagálni, hogy ne legyen katasztrófa. Ez a felfokozott figyelem azonban sokkal intenzívebb átélést eredményez, annak minden szépségével” - nyilatkozta Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napokon végzett karmesteri munkájáról.


Zenedráma három felvonásban (német nyelvű előadás, magyar és német szövegvetítéssel).