Koncert

Az LFKZ hangversenye a Rákóczi-emlékévben Kassán


Weiner Leó: I. divertimento, Op. 20
Dohnányi Ernő: Szerenád, Op. 10

Bartók Béla: Divertimento
Bartók Béla: Román népi táncok


A Rákóczi-emlékév kapcsán, az emblematikus Rodostói házban, a fesztivál-alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével újra „szomszédol” a Zempléni Fesztivál Kassán.


A műsorban szereplő művek szerzőit összekötő szálak jól szimbolizálják a határokon átívelő régiók fontosságát, és ezen területek kulturális kapcsolattartásának jelentőségét.


Dohnányi Frigyes, a zeneszerző Dohnányi Ernő édesapja abban a pozsonyi gimnáziumban volt matematika tanár, ahol Bartók Béla öt évig tanult. A nagyhatású oktató az akkori pozsonyi zenei élet központi alakja volt, hiszen a tanítás mellett kitűnően játszott zongorán és csellón, s vasárnapi kamaramuzsikálásra többször volt vendég otthonában Liszt Ferenc. Tanácsát megfogadva választotta Bartók a bécsi konzervatórium helyett a budapesti Zeneakadémiát zenei tanulmányai folytatására, ahol a szintén éppen ott tanuló Weiner Leót is megismerte. Az Akadémián Dohányi Ernő és Bartók zongoratanára Thomán István volt, aki történetesen a Kassa melletti Homonnán (ma Humenné) született.


És tovább szőhetnénk a történet szálait arról is, milyen erősen kötődik a Bartók-divertimento a Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz…


A jól ismert Bartók-darabok, az izgalmas Dohnányi-szerenád és a ritkán hallható Weiner-divertimento nagyszerű estét ígér.


A Fesztivál ezzel a hangversennyel magát Kassa városát is köszönti, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.


(Rossz idő esetén a Református templomban.)