Koncert

Basszista, kincstárnok és diplomata: Johannes Ockegem

A:N:S Chorus előadó
Bali János előadó
BMC - Könyvtár
2020. február 29. (szombat) 15:30
Ingyenes

Helyszín:

BMC - Könyvtár
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

15:30 Bali János előadása
Az alapproblémák kutatása
Ockeghem hírnevét – de a Kacsóh Pongrácnál is előkerülő alaptalan rossz hírét mindneképp – annak köszönheti, hogy zeneszerőként nem „normál tudományt” (Kuhn), hanem az érvényes paradigmák megkérdőjelezését tekintette elsődlegesnek. Ez az attitűdje leginkább azokban a miséiben kerül előtérbe, amelyekben tonalitás és metrika, a szent Ágoston által a zene legmélyebb, az isteni szférába vezető lényegének tekintett két alap-dimenzió átértékelését végzi el.


17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Missa cuiusvis toni, Missa prolationum
Közreműködik: Gavodi Zoltán, Czier Zoltán, Ujházy Márton, Benkő Pál


„Ez a rejtélyeskedés és furfangoskodás tetőpontját éri el Ockeghem és kortársai műveiben. […] Ami Dufaynál csak eszköz, az itt cél lesz, amelyhez a fülnek semmi köze, mert nem a zenei ízlés követelménye, hanem elméleti spekulációk eredménye. […] Mindezen mesterkedéseknél a fül húzza a rövidebbet.” (Kacsóh Pongrác: „A zene fejlődéstörténete”. A Művészet könyve, Athenaeum, Budapest, 1909., 614–615. oldal)


Johannes Ockeghem (c. 1410 – 1497) a reneszánsz zene egyik legnagyobb, de mindenképp legrejtélyesebb alakja volt. A halálára írott lamentók azt mutatják, hogy a következő generáció apa-szerű mesterét látta benne – miközben minden arra utal, hogy ő maga volt a függetlenség, fantázia és irracionális szabadság. Előadás- és koncertsorozatunk az ő művészetét, személyiségét és életét járja körül.


Bali János és az A:N:S Chorus sorozata 4/3.