Koncert

Beethovennel a szabadban - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Hamar Zsolt

Hamar Zsolt karmester
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2020. június 27. (szombat) 19:00
Ár: 2500, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

km.: Szokolay Ádám (zongora)


VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93
B-dúr rondó zongorára és zenekarra, WoO 6
VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, op. 68


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.
Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tiszteleg, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.


Bár napjainkban a kilenc közül szinte a legritkábban hallható, e műfajban született alkotásai közül mégis az 1812-ben komponált VIII. szimfónia volt Beethoven számára a legkedvesebb. A mű sok szempontból meglep. Az előző három szimfónia után Beethoven most mintha visszatérne a műfaj haydni keretei közé: négytételes, de rövidebb, sőt derűs hangvételű szimfóniát komponál.
A zongorára és zenekarra írt B-dúr rondó eredetileg a II. zongoraverseny zárótétele lett volna, azonban csak Beethoven halála után jelent meg, a zongoraszólamot a zeneszerző növendéke, Carl Czerny fejezte be. A tétel szólistája, Szokolay Ádám csak néhány hónappal idősebb, mint a mű komponálása idején a huszonhárom éves zeneszerző.


Az 1802 és 1808 között komponált VI. (Pastorale) szimfónia két szempontból is kilóg Beethoven szimfóniáinak sorából: az egyetlen öttételes mű, ráadásul a tételek fölé a zeneszerző programot sugalló címeket írt. Az első két tétel az ember és a természet találkozását, a scherzo a falusi emberek vidám együttlétét, a két utolsó tétel pedig egy vihart és a vihar utáni hálás érzéseket jeleníti meg.


Esőnap: június 29., hétfő