Koncert

Beethovennel a szabadban - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Hamar Zsolt

Elmarad
Hamar Zsolt karmester
Tóth Kristóf előadó
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2020. július 04. (szombat) 19:00
Ár: 2500, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

Sajnálattal tájékoztatjuk a közönséget, hogy a változatlanul fennálló rendkívüli veszélyhelyzet miatt, a Beethovennel a szabadban című martonvásári hangversenyek sem kerülnek megrendezésre.
A valamennyi elmaradt koncertre szóló online vagy személyesen megváltott jegy és bérlet cseréje vagy visszaváltása az elmaradt előadás időpontját követő 60 munkanapon belül kérhető. A jegyek visszaváltásáról és cseréjéről részletek a www.filharmonikusok.hu honlapon olvashatók.


km.: Tóth Kristóf (hegedű)


I. (C-dúr) szimfónia, op. 21
II. (F-dúr) románc, op. 50
V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.
Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tiszteleg, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.


Beethoven szimfóniáinak többsége még Joseph Haydn életében keletkezett.
Az 1795 és 1800 között komponált I. szimfónia esetében ezen kevésbé lepődünk meg: a Gottfried van Swietennek (Haydn, Mozart és Beethoven pártfogójának) ajánlott mű még a haydni-mozarti szimfonikus mintákat követi, bár szokatlan indítása vagy a meglepetésszerű hangsúlyok gyakori alkalmazása már félreismerhetetlenül beethoveni gesztus. Az 1804 és 1808 között keletkezett V. szimfónia felépítését tekintve látszólag nem lépi át a műfaj klasszikus kereteit, valójában azonban a tematikus egység kimunkálásával hatalmas lépést tesz előre a romantika felé. Ez a szimfónia is négytételes, bő félórás kompozíció, zenéje azonban már jelentősen eltávolodik a műfaj bécsi klasszikus hagyományaitól; a szenvedélyes c-moll első és a heroikus C-dúr negyedik tétel – és annak hírhedten hosszú kódája – között feszülő drámai ív a beethoveni életmű egyik csúcsává avatja a művet. Az I. szimfóniával egyidőben, 1798-ban komponálta Beethoven az F-dúr románcot, mely – akárcsak a G-dúr románc – a zeneszerző bensőséges hangvételű lassú tételeinek sorába illeszkedik.


Esőnap: július 5., vasárnap