Koncert

BJC Big Band & Oláh Krisztián Quartet

BJC Big Band előadó
Budapest Jazz Club
2022. október 04. (kedd) 20:00
Ár: 3000 Ft, diák, nyugdíjas: 2600 Ft

Helyszín:

Budapest Jazz Club
1136 Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő utca 7.

Oláh Krisztián a klasszikus zenei elemeknek és kompozíciós technikáknak, valamint a kortárs jazz improvizatív sodrásának és absztrakt ritmikájának szerves kapcsolódásából és szintéziséből építi sajátos, dinamikus zenéjét. Krisztián kimagasló zeneisége már nagyon fiatalon megmutatkozott, mindössze húsz éves volt, amikor a Montreux-i Jazz Fesztiválon harmadik helyezést ért el. Ennek hozományaként Al Jarreau-vel, Kurt Rosenwinkellel és Joe Sandersszel zenélhetett. A következő években Junior Prima-, Creative Art-, Orszácky- és Gramofon Díj nyertese lett, 2018-ban ő volt az első magyar jazz zongorista, aki a Thelonious Monk Institute által rendezett nemzetközi zongoraverseny washingtoni döntőjébe jutott. Oláh Krisztián legfontosabb zenei projektje a Quartetje, amellyel a 2020-as első, csak saját kompozíciókat tartalmazó albumát, az At The Back Of My Mindot követte a második Crescendo című nagylemez, melynek anyaga fejlődési fázisának egy fontos lenyomata. Krisztián zenéről és zeneszerzésről való gondolkodásmódját alapjaiban változtatta meg, amikor 2020-ben elkezdett a Zeneakadémián zeneszerzést tanulni.

Október 4.-én a Budapest Jazz Club házi nagy zenekarával, a BJC Big Banddel közösen csendülnek fel Krisztián szerzeményei.


A BJC Big Bandet 2017-ben hívta életre Csizmadia Dávid trombitás. Az együttes a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara. A más zenekarokban aktív és keresett muzsikusoknak minden alkalom egy ünnepi örömzene. Rövid pályafutásuk alatt játszottak már a világ vezető lead trombitásaival, mint Eric Miyashiro, Louis Dowdeswell, Ryan Quigley és Andy Greenwood. A svéd multiinstrumentalista Gunhild Carling teltházas koncertet adtak a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében - ennek a koncertnek a felvétele hamarosan megjelenik lemezen is. A harsonáé volt a főszerep, amikor Nagy-Britannia két legkeresettebb jazz harsonása érkezett Budapestre. Trevor Mires és Alistair White együttesen olyan zenekarokkal és előadókkal léptek fel és/vagy készítettek lemezt, mint a BBC Big Band, Aretha Franklin, Chaka Khan, George Benson, Tom Jones, Van Morrison, Incognito, Jamiroquai, Oscar Peterson, Michael Bublé, Randy Brecker, David Sanborn vagy épp Pat Metheny...