Koncert

Bogányi Gergely (zongora)

Bogányi Gergely előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. szeptember 29. (kedd) 19:30
Ár: 3000, 4000, 5000, 6000, 8000, 10000 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Chopin: Bolero, op. 19
Chopin: E-dúr scherzo, op. 54
Chopin: Berceuse, op. 57
Chopin: Tarantella, op. 43
Chopin: Asz-dúr „Polonéz-fantázia”, op. 61
Liszt: Mazeppa – transzcendens etűd


Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese.


Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 1999-ben a Bogányi–Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben pedig itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Ugyanebben az évben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el.


A világjárvány miatt Fazil Say nem utazhat Törökországból Budapestre. Bogányi Gergely vállalta a beugrást szeptember 29-én, így a közönség ezen az estén nem marad koncert nélkül. Műsorán Chopin és Liszt művei hangzanak el. A hangversenyen nem lesz szünet, a teremben nagyjából hatszáz szék üres marad, így teremtve meg a lehetőséget nagyobb távolság tartására. A koncerten kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. A Müpa épületében a mindenkor hatályos jogszabályok és kormányzati ajánlások szerinti egészségvédelmi előírások követendők, amelyeknél eseti jelleggel a Müpa szigorúbb szabályokat állapíthat meg, amelyekről a Müpa a  www.mupa.hu  hivatalos honlapján ad tájékoztatást. A Fazil Say koncertjére váltott jegyek és bérletek erre a hangversenyre is érvényesek. Ha valaki a megváltozott program miatt szeretné visszaváltani szólójegyét, akkor szeptember 27-én éjfélig e-mail-ben küldje el jegyének kódszámát, pontos helyét, valamint bankszámlaszámát
az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címre. Ha bérlettel rendelkező vendég szeretné lemondani az előadást, akkor elegendő a pontos hely megjelölése. A Zongora-sorozat bérleteseit csak év végén, a teljes sorozat befejezésekor tudja kárpótolni a Jakobi Koncert Kft.


MVM Koncertek - A Zongora