Koncert

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál - Manuel Barrueco gitárestje

Manuel Barrueco előadó
Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem)
2019. november 08. (péntek) 19:00
Ár: 2000 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem)
1061 Budapest, VI. kerület Liszt Ferenc tér 8.

Manuel Barrueco korunk egyik legkiemelkedőbb gitárosa. Páratlan előadóművészetét úgy jellemzik, mint nagyszerű hangszerjátékos, kiemelkedő és elegáns zenész, aki csábító hangzással és rendkívüli líraisággal játszik.
Munkásságának legfőbb célja, hogy a gitárt a világ főbb zenei centrumaiba eljuttassa. Az utóbbi harminc évben fellépett az Egyesült Államok legfontosabb koncerttermeiben, a Miami-i New World Symphony-tól a Seattle Symphony-ig, a Hollywood Bowl-tól a New York-i Lincoln Centerig.
Olyan tekintélyes zenekarokkal játszott együtt, mint a Philadelphia Orchestra vagy a Boston Symphony. Mindezek mellett rendszeres szólistája olyan zenekaroknak, mint a Baltimore Symphony Orchestra és a San Francisco Performances.
Nemzetközi turnéi során játszott a világ legnevesebb koncerttermeiben (pl. bécsi Musikverein, amsterdami Concertgebouw, londoni Royal Albert Hall, Berlin Philharmonie, madridi Teatro Real, barcelonai Palau de la Musica). Ázsia számos részén is ismertségre tett szert: tucatnyi turnét adott már Japánban, többször fellépett Koreában, Taiwanban, Szingapúrban, Kínában és Hong Kongban is. Barrueco latin-amerikai turnéi során ellátogatott Mexikóba, Brazíliába, Kolumbiába, Costa Ricába, Panamába és Puerto Ricóba.
Vendégszólistaként több nemzetközi zenekarral is színpadra lépett, mint a Russian State Symphony, a Helsinki Philharmonic Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, a NHK Symphony, a New Japan Philharmonic, az új-zélandi Auckland Symphony, a Sao Paulo-i Orquestra Sinfonica do Estado de Sao Paulo (OSESP) és a Münichi és Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara.
A következő szezonban koncertjei lesznek az Egyesült Államokban, Németországban, Izlandon, Lichtensteinben, Magyarországon, valamint Spanyolország és Olaszország koncerttermeiben. Játszani fog a Solisti Aquilanivel, és folytatja munkáját a spanyolországi Alicante Egyetemen.
Barrueco elkötelezettsége a kortárs zene és a gitár repertoár bővítése iránt olyan kiemelkedő zeneszerzőkkel adott számára lehetőséget együttműködni, mint Steven Stucky, Michael Daugherty, Roberto Sierra, Arvo Pärt, Jonathan Leshnoff, Gabriela Lena Frank, Dmitri Yanov-Yanovsky és Toru Takemitsu, akinek utolsó zenekari műve egy kettős versenymű, amit kifejezetten Manuel Barruecónak és Frank Peter Zimmerman hegedűsnek írt.
Manuel Barrueco fellépéseit olyan csatornák közvetítették, mint a japán NHK, a német Bayerische Rundfunk és a spanyol RTVE Spanyolországban. A gitárművész iránt a világ számos televíziós csatornája mutat érdeklődést (pl. CBS – Sunday Morning, A&E – Breakfast with the Arts, PBS – Mister Rogers’ Neighborhood). Egy Lexus autóreklámban is szerepelt, munkássága pedig arra inspirálta Michael Lawrence-t hogy elkészítse a Manuel Barrueco: Egy ajándék és egy élet című életrajzi dokumentumfilmet.
Barrueco több tucat felvételt készített az EMI kiadónál, korai felvételei a VOX kiadónál mára klasszikussá váltak a gitárfelvételek közt. A Classic CD Magazine szerint Joaquín Rodrigo Concierto de Aranjuezének felvétele a karmester és tenor Plácido Domingóval és a Spanyol Filharmonikus Zenekarral a legjobb felvétel erről a darabról. A Koch Classics gondozásában megjelent Concierto Barroco Latin Grammy-jelölést kapott „A legjobb klasszikus felvétel” kategóriában (km.: Orquesta Sinfónica de Galicia, vez.: Víctor Pablo Pérez).
2007-ben Manuel Barrueco Grammy-jelölést kapott „A legjobb instrumentális szóló előadás” kategóriában Solo Piazzolla felvételéért, amely az első volt az exkluzív Manuel Barrueco Collection sorozatból (Tonar Music kiadó). Ezt követően megjelent a Tango Sensations és a Sounds of the Americas a Cuarteto Latinoamericano közreműködésével, amelyből Gabriela Lena Frank Inca Dances című darabja Latin Grammy-díjat nyert „A legjobb klasszikus kortárs kompozíció” kategóriában.
2009-ben adta ki Virtuoso Guitar Duos című albumát, amelyen lélegzetelállító spanyol és latin-amerikai gitárduók szerepelnek. A rákövetkező évben megjelent Tárrega! című szólólemeze, amelyen a spanyol zeneszerző, Francisco Tárrega kompozíciói és átiratai hallhatók, és amely egy Latin Grammy-jelölést kapott „A legjobb klasszikus album” kategóriában. Chaconne – A Baroque Recital című albuma 2012-ben látott napvilágot, 2013-as Madea című lemeze pedig szintén Latin Grammy-jelölést kapott „A legjobb klasszikus album” kategóriában. Ezen hallható a flamenco gitáros-zeneszerző, Manolo Sanlúcar azonos nevű balettjének átirata Barruecótól, amelyet a Tenerife Symphony Orchestrával, Pablo Pérez karmester vezetésével vettek fel, valamint szólódarabok Albeniztől és Granados-tól. A következő évben adta ki China West című felvételét, amelyben gitártriók hallhatók tanítványaival, a Beijing Gitárduóval (Meng Su és Yameng Wang). Legújabb albuma, a Fernando Sor: The Beethoven of the Guitar 2016 decemberében jelent meg, amelynek része egy Barrueco által szerkesztett és ujjrendel ellátott kiadvány is.

Manuel Barrueco nyolcévesen kezdett el gitározni, majd szülőhazájában, Kubában az Esteban Salas Konzervatóriumba járt. 1967-ben politikai menekültként családjával emigrált az Egyesült Államokba. Felsőfokú tanulmányit a Peabody Zenei Konzervatóriumban végezte, ahol most megosztja zene iránti szeretetét a világ minden tájáról származó, kivételesen tehetséges fiatal gitárosokkal.
Manuel Barrueco 2011-ben elnyerte az Egyesült Államok Fontanals kiváló művészeti díját.
Manuel Barrueco menedzsere a Tonar Music Management – Asgerdur Sigurdardottir

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!