Koncert

Captain Kirke and the Klingons Quintet

BMC - Opus Jazz Club
2019. március 20. (szerda) 20:00
Ár: 1500 Ft

Helyszín:


1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

Kirke Karja - zongora
Mikko Immanen - szaxofon
Liudas Mockunas - szaxofon
Etienne Renard - nagybőgő
Hans Kurvits - dob

Kirobbanó energia, meglepő hangzás, egyedi zeneművek és mámoros improvizációk – röviden így jellemezhetnénk a a Captain Kirke and the Klingons névre hallgató észt-litván-finn-francia szupermodern csapat muzsikáját.


A zenekar névadója és vezetője, az észt zongorista hölgy, Kirke Karja kétszer is járt már az Opusban. Három évvel ezelőtt előbb a Heliotroop szextet egyik vezetőjeként, majd saját kvartettjével is sikerült meghódítania a klub közönségét innovatív kompozícióival és briliáns játékával. Tavaly az éves nagy jazz szakvásár, a brémai jazzahead! európai seregszemléjén ez a kvartett egyike volt a sok száz jelentkezőből a European Jazz Meetingre kiválaszott 16 zenekarnak, akik a világ minden tájáról odaserglett szakmabeliek előtt élőben is megmérettethettek – tegyük hozzá, igen nagy sikerrel.


Kirke rendkívül aktív, kezdeményező típusú művész, ezt bizonyítja legújabb, az Opusban most bemutatkozó kvintettje is: egy igazi európai formáció, melyben a többféle fúvós hangszeren játszó litván Liudas Mockunas, a finn Mikko Immanen szaxofonos, a francia Etienne Renard bőgős, illetve honfitársa, az észt dobos Hans Kurvits a partnerei. Stílusukra sokféle zenei irányzat van hatással a metáltól kezdve a szabad jazzen át a minimalista, expresszionista és modern európai jazzig. A banda tagjai évek óta ismerik egymást, játszottak már együtt egyetemeken, jazz klubokban, felléptek nyári kurzusokon és fesztiválokon is. Habár a tagok Európa különböző országaiból származnak, közös bennük a kísérletezésre és valami önálló létrehozására való vágy, mely összehozta őket erre a projektre.


2019 tavaszán megjelenő debütáló lemezüket 2018-ban vették fel.


A koncert a 12. Észt hét programjának része