Koncert

Chalga, Dresch Húros Qartet

Chalga együttes előadó
Dresch Mihály előadó
Kobuci Kert
2019. június 18. (kedd) 19:00
Ár: 1500 Ft, elővét: 1000 Ft

Helyszín:

Kobuci Kert
1033 Budapest, III. kerület Fő tér 1

A Chalga zenekar két lemez (Sabir, 2006; Erdő, erdő, 2010) és pár év szünet után 2018-ban újra-aktiválódott, némileg más felállásban, és más hangszerekkel. Felvettünk három régi és három új számot, ezen keresztül mutatva meg, hogy miképpen szólnak a régi számok az új hangszereléssel, és hogyan szólnak az új számok, kijelölve az új hangzást: kicsit kevesebb tradicionalitás, helyette vannak másféle izgalmak - de ennek felfedezése már a hallgató dolga.


Dresch Mihály minden bizonnyal a hazai folk- és jazz-élet világszínvonalú, zenetörténeti értelemben is megkerülhetetlen képviselője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe, ezáltal alkotott egyéni, a Kárpát-medence archaikus zenei mélységeit a modernitásig örökítő stílust, egy kizárólag hozzá tartozó hangszerrel, a fuhunnal egyetemben.
A legendás Gondolatok a régiekről című albumtól a legújabb lemezekig Dresch egyetlen anyagon dolgozik, egyre finomabb, egyszerre személyes és a személytelenségig közös rétegeit tárva fel ugyanannak a hatalmas zenei világnak. Kedden este Húros Qartetjével érkezik hozzánk.