Koncert

Che Sudaka (ES)

Elmarad
Che Sudaka előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2021. február 03. (szerda) 20:00
Ár: 3900 Ft, elővét: 3500 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

A március 18-ára meghirdetett koncert új időpontja. Minden megváltott jegy érvényes!


A barcelonai salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene bomba, Manu Chao legjobb tanítványai, a Che Sudaka sok év után visszatér, hogy mindenkit örömére megőrjítsen.


Ha azt mondjuk, Mano Negra vagy Manu Chao, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. És ha azt mondjuk: Che Sudaka? Majdnem ugyanarról: ez a jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki - sőt, élőbb, mint valaha.


A Che Sudaka valamikor az ezredfordulón alakult a barcelonai óvárosban csellengő munkanélküli bevándorlókból. Az utcazenekar rövid távú célja a megélhetés (talán inkább a túlélés) volt, de hamar a figyelem középpontjába került - úgyhogy a tagok nekiláttak a középtávú cél megvalósításának: hogy zenéjükben felhívják a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, és bemutassák azok mindennapi életét. Mire a zenekar észbe kapott, már lemezszerződésnél tartottak, és a 2005-ös Alerta Bihotza albumon a baszk-katalán színtér legnagyobbjai működtek közre: Gambeat, a Radio Bemba basszusgitárosa vagy Fermin Muguruza, az egykori Negu Gorriak frontembere. A harmadik lemezen szintén illusztris vendégek sora bizonyítja, hogy a Che Sudaka végleg befutott: szerepel itt Amparo Sanchez, a spanyol Amparanoia énekesnője vagy az argentin latin-punk kulcszenekara, a Karamelo Santo.


Ekkorra a Che Sudaka már-már világsztárnak számított. A Gogol Bordello kérte fel előzenekarnak az együttest spanyolországi turnéjára, és a 2009-ben kiadott új Che Sudaka-lemez mellé DVD-kiadvány járt, ami viharos turnéik egyikét örökítette meg. A zenekar szinte pontosan egy évvel ezelőtt fellépett az A38 Hajón is, brutális telt ház előtt. A fellépésről televíziós felvétel is készült, aminek képsorai vissza-visszatérnek a Che Sudaka Mentira Politica című számához készült klipjében, a klipet egyébként teljes egészében Budapesten forgatták.


A kiváló zenekar ezúttal harmadszor tér vissza hosszabb idő után a hajóra, hogy ismét egy barcelonai utcakarnevál kellős közepén, annak legdögösebb koncertjén érezzük magunkat.