Koncert

Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Csalog Gábor előadó
Parti Nagy Lajos előadó
Online nézhető ONLINE
BMC - Könyvtár
2021. május 11. (kedd) 19:00
Ingyenes

Csalog Gábor (zongora), Kéringer László (tenor), Parti Nagy Lajos (versmondás)


"Számos hangszeres mű megírása után mostanában szöveges zenék forognak képzeletemben. Hosszas keresgélés után találtam szöveget leendő dalciklusomhoz. Parti Nagy Lajos Létbüfé-sorozatának többszáz versszakából válogattam ki hetet. Számomra olyan hagyomány részének tűnt e ciklus is, mely rejtélyes módon kapcsolódik a késői Schubert-dalok elgyötört-szentimentális, könnyed-súlyos magány-világához - ez a dalrepertoárban azóta is a szöveg-színterek egyik kiinduló bázisa. Le kellett persze mondanom a válogatáskor a versek nyelvi játékainak, ironikus-roncsolt utalásainak egy részéről. Ki kellett hagynom a ciklus legnagyobb magaslatait is - melyekhez nem tehető hozzá semmi. A baritonra és zongorára írt dalciklust 2019 és 2020 néhány hónapjában fejeztem be.
Nagy örömömre a Költőnek utólag nemcsak tetszésére szolgált a megzenésítés, de felajánlotta jelenlétét e bemutatón. Bevezetésként felolvassa a dalok alapjául szolgáló versszakokat. Majd a dalciklus elhangzása után bónuszként még a ciklus egyéb részleteiből is csemegézhetünk előadásában.
Egyes dalok ajánlással vannak ellátva - ezek címzettjei Kékesi Judit, Rönkös Ildikó, Csalog Borbála, Kemenes András, Farkas Zoltán és Bali János. Zenésztársam, Kéringer László tudása és inspirációja a próbafolyamat és a bemutató nagy nyeresége volt számomra. A BMC munkatársainak különleges segítségeiért pedig külön köszönet.
"dalaid nagyon újak, miközben nagyon ismerősek. Hallgatva megszűnik a külön, szövegszerű létezésük, mégis arra késztetnek, hogy nézzem vissza a szöveget, pontosabban olvassam el dalként, úgy elidőzve a részleteken, ahogy írás (és olvasás) közben a folytatás lehetőségein. Mindegyik hozzáad a szöveghez, nem is keveset, egyszerűen más dimenzióba kerülnek, nagy élvezet hallgatni, mintha abból a világból szólalna meg mindegyik, amikor még csak kép volt, érzet, formasejtelem, tűnődési gyakorlat, feljegyzés. ....Most az az érzésem, hogy ez a hét darab így és csak így tartozik össze, ebben a sorrendben stb., pontosan úgy, ahogy elképzelted, illetve ahogy a munka során adta magát." (részlet Parti Nagy Lajos hozzám írt leveléből)" Csalog Gábor