Koncert

Czene Rudolf és Kocsis Krisztián – Kocsis70

Czene Rudolf előadó
Magyar Zene Háza (Előadóterem)
2022. május 18. (szerda) 20:00
Ár: 1800 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Előadóterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Bartók-Kocsis: Két kép, op. 10, Sz. 46
Kocsis Esz-Dúr Keringő
Tchaikovsky-Kocsis: Virágkeringő, op. 71
Kocsis: f-moll Scherzo
Liszt: Mephisto Walzer, No.1 (Der Tanz in der Dorfschenke), S. 514
Brahms: Variationen über ein Thema von Joseph Haydn, op. 56b


Kocsis Krisztián és Czene Rudolf kétzongorás esttel tiszteleg Kocsis Zoltán előtt, aki május végén ünnepelné 70. születésnapját. A műsorban a magyar zongorista- és karmesteróriás, zeneszerző egy Bartók- és egy Csajkovszkij-átirata is szerepel. Az átiratok mellett nagy szerephez jut a hangversenyen a keringő műfaja; két nagyszabású kétzongorás kompozíció fog közre három rövidebb tánctételt és egy Liszt-rapszódiát. Bartók egyik korai zenekari művének címe és hangzásvilága Debussy hatásáról tanúskodik. A kéttételes szerkezet nemcsak az ellentétes karakterek szembeállításán nyugszik, hanem a verbunkos zene lassú-friss modelljét is újraértelmezi.


Liszt életművének tekintélyes részét teszik ki különféle átiratok. Schuberttől olyan táncokat is átültetett zongorára, amelyek házi használatra készültek, és koncertpódiumra alkalmatlannak bizonyultak. A Bécsi esték 6. tételében Liszt 3 Schubert-darabot kombinált. A keringő korántsem csak a bécsi zeneszerzőket mozgatta meg: Csajkovszkij a bálteremből a balett-, sőt szimfonikus zenébe emelte át, a Diótörő 2. felvonásából származó Virágkeringő például igazi örökzölddé vált.


A négy Mefisztó-keringő közül az első Lenau Faust-költeményének egy epizódját veszi alapul. Mefisztó egy falusi fogadóba viszi Faustot, ahol hegedűjátékára valóságos orgia alakul ki. Eredetileg is kétzongorás műnek készült Brahms Haydn-variációsorozata. Brahms számos zenetudóssal állt ismeretségben, és imádta a kéziratokat, így került a kezébe egy tévesen Haydnnak tulajdonított fúvósoktett, amelyből a 2. tétel koráltémáját dolgozta fel.