Koncert

Dal-játék - Mozart: A varázsfuvola

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2019. szeptember 29. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

A színház önmagában is varázslat, hiszen a színészi játék, a díszletek és jelmezek jóvoltából elképzelt történetek válnak valósággá a szemünk előtt. A zenés színház kétszeresen is az, hiszen itt a szereplők még énekelnek is, a jellemeket és a helyzeteket pedig a zene a maga sajátos eszközeivel ábrázolja. Az Operaműhely előadásai a 8-14 évesek számára kínálnak ízelítőt a műfajból.


Wolfgang Amadeus Mozart kései alkotása a legtisztább, legnemesebb, legemelkedettebb opera, mondhatnánk - de hát A varázsfuvola a műfaji szabályokat szigorúan véve valójában daljáték, Singspiel, amelyben az énekelt számokat prózaszöveg köti össze. Éppen ezért nagyszerű ötlet vele kezdeni a zenés színpad megismerését - hiszen itt nem folyamatosan énekelnek, csak alkalmanként fakadnak dalra a szereplők. Nem kell mindjárt a mély vízbe ugrani.
A történet egyszerű: Tamino herceg kiszabadítja apja fogságából Paminát, elnyerve Sarastro és az Éj királynője lányának kezét. Igazi mese ez sárkánnyal, tűz- és vízpróbával - de több is annál: titokzatos életbölcsességek, erkölcsi útravalók, rejtélyes tanácsok tárháza. Játékos tanítás arról, amit minden mese másképp fogalmaz meg, ám aminek a veleje minden történetben ugyanaz: légy jó!
Persze mégsem minden ilyen egyszerű: többféle út áll a szereplők előtt, és különféle jellemek népesítik be a cselekményt: fennköltek és földhöz ragadtak, bátrak és gyávák, jóakaratúak és gonoszak. Az ő színes társaságukat idézi fel a produkció énekes gárdája a Sinfonietta Erudita kíséretével, Oberfrank Péter karmesteri irányításával, Toronykőy Attila rendezői elképzelését megvalósítva.


Vezényel: Oberfrank Péter
Közreműködők:
Tamino - Horváth István
Papageno - Hábetler András
Monostatos - Kóbor Tamás
Pamina - Kriszta Kinga
Az éj királynője - Mondok Yvette
Papagena - Zavaros Eszter
Sinfonietta Erudita (művészeti vezető: Tötös Krisztina)
Rendező: Toronykőy Attila


Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig, Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást minimum hat főnek tartják meg.


Korosztály: 10-14 év