Koncert

Dráfi Kálmán zongoraestje

előadó
Festetics Palota
2019. február 17. (vasárnap) 19:00

Helyszín:


1088 Budapest, VIII. kerület Pollack Mihály tér 3.

Közreműködik Vajda Marcell


Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, Asz-dúr impromptu, op. 90,


Chopin: F-dúr ballada, op. 38. (Dráfi)


Liszt: 4. magyar rapszódia, I. Mefisztó-keringő (Vajda),


Chopin: cisz-moll keringő, op. 64/2, Esz-dúr keringő, op. 18 (Dráfi)


*** Gounod–Liszt: Faust-keringő (Vajda), Liszt: Szerelmi álmok (Dráfi),


Liszt: Dante szonáta (Vajda)


Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára. 1985-ben kétéves lemezszerződés szólította Párizsba, és Cziffra György senlisi Zongoraakadémiájának vezető tanára lett. Fellépett a Leningrádi Filharmonikusokkal Mariss Jansons dirigálásával, a Bostoni Filharmonikusokkal Seiji Ozawával, de koncertezett Ferencsik Jánossal és Kobajasi Kenicsiróval is. Rendszeresen fellép a Zeneakadémián. Hazai és nemzetközi lemezfelvételei elsősorban Liszt, Chopin és a romantikus zongorairodalom köré épülnek. Japánban a Kobe College vendégprofesszora volt. Szenvedélyes és elhivatott tanárként büszke számos nemzetközi karriert befutott növendékére.


„MVM Koncertek – A Zongora a Festetics Palotában”


A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncert kerül megrendezésre a Festetics Palotában: négy kiváló, egyúttal egymástól igen különböző művészt hallgathatunk meg. Ebben a teremben a művészek és a közönség zárt egységet alkotnak, ami egészen különleges zenei élményt nyújt a hangversenyek hallgatóinak.
A maratont a csodagyermekként indult Boros Misi hangversenye nyitja szombaton délelőtt 11 órakor. Fiatal kora ellenére az egész ország ismeri a nevét és egy érett művész műsorával készül: Mozart, Schubert és Liszt darabokat hallhatunk előadásában. Este 7 órakor a szintén világszerte koncertező Király Csaba Liszt-estjével zárul az első nap. Vasárnap délelőtt a Liszt-díjjal kitüntetett Balog József koncertje lesz hallható: sokszínű műsorán Rameau, Debussy és Wolf Péter művek csendülnek föl. A maratont Dráfi Kálmán estje zárja, aki zongoraestjén lehetőséget ad egyik legtehetségesebb tanítványának, Vajda Marcellnek. A két művész a romantika világába invitálja hallgatóit, Schubert mellett, Chopin és Liszt műveit hallgathatjuk meg előadásukban.
A „maraton” jelzőtől azonban ne rettenjen el egyetlen érdeklődő se, jegyeket egyenként is lehet váltani az előadásokra. A sorozat ősszel is folytatódik, 2 további hétvégén újabb nyolc zongorakoncert kerül megrendezésre: Csalog Gábor, Hlavacsek Tihamér, Gyöngyösi Ivett és Kemenes András október végén, Érdi Tamás, Falvai Sándor, Balázs János és Lantos István pedig december közepén adnak zongora koncerteket Budapesten, a Festetics Palota Tükörtermében.