Koncert

Duna Szimfonikus Zenekar - Csodák a zenében

Garo Avessian karmester
Zelinka Tamás műsorvezető
Duna Palota
2019. november 22. (péntek) 19:00
Ár: 3200 Ft

Helyszín:

Duna Palota
1051 Budapest, V. kerület Zrínyi utca 5.

Km.: Dimitris Dekavallas (Görögország) (gitár); vez.: Garo Avessian (Libanon), műsorvez.: Zelinka Tamás


Beethoven: Coriolan – nyitány, op. 62
Rodrigo: Concierto de Aranjuez
Beethoven: 8. (F-dúr) szimfónia, op. 93


Molnár Antal zenetörténész szerint „Beethoven: sámán. Beleláttat lelkünk poklába és mennyébe, zivatart idéz és kisütteti a Napot, tündérszigetre vezet és kétségbe taszít.” Ludwig van Beethoven (1770-1827) bécsi klasszikus mestert Collin osztrák író színműve ihlette meg a Coriolan – nyitány megírására, amelyben drámaian jeleníti meg a becsvágyásának és gőgjének áldozatául esett római politikus portréját.


Joaquín Rodrigo (1901–1999) spanyol szerző 1940-ben komponált Concierto de Aranjuez c. gitárversenyének címe a II. Fülöp spanyol király által a 16. század második felében épített, majd a 18. században VI. Ferdinánd spanyol király idején megújított Palacio Real de Aranjuez kertjeire utal. A gitárversenyének második tétele a 20. század egyik legismertebb, legnépszerűbb zenéje lett.


Szabolcsi Bence kiváló zenetudósunk szerint „Beethoven sohasem írt még ennyire »súlytalan«, ilyen megkönnyebbült, ilyen magaslati zenét [mint 8. szimfóniája]. Itt azután igazán semmi feszültség és drámaiság, az egész forma tündéri játékká oldódik; de játék a magasból visszanézve, játék, amelyben sok az emlék, a rezignáció és a megbocsátás. Innen a szimfónia különös fénytörése, a bölcs mosoly, mely a Beethoven-zene arculatán most jelenik meg így először és utoljára.”


Dimitris Dekavallas (1982) görög gitárművész jelenleg Londonban lakik. 9 éves korában kezdett el koncertezni, több verseny díjazottja, már négy cd-albuma jelent meg. 2007-ben szerzett kitüntetéses minősítésű diplomát a Londoni Királyi Zeneakadémián.


Garo Avessian karmester Beirutban született. A jereváni „Gomidas” Állami Konzervatóriumban tanult zeneszerzést és karmesterséget. Sikeres pályakezdése, hazai és külföldi sikereinek köszönhetően 2008 óta rendszeresen vezényli a Libanoni Filharmonikus Zenekart és egyetemi docense, majd 2014-től a vezetője is lett a Libanoni Nemzeti Zenei Konzervatóriumnak, de tanít a Beiruti Arab Egyetemen is. 2008 óta az örmény evangélikus ARMISS kórus művészeti vezetője és karmestere, 2014-től részt vesz a Libanoni Nemzeti Ifjúsági Zenekar vezetésében is. 2017 óta az Örmény Köztársaság Nemzeti Tudományos Akadémiáján a művészettudományok doktora. (Zelinka Tamás)


ŐSZI BÉRLET / 4.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás