Koncert

Duna Szimfonikus zenekar, vez.: Deák András, km.: Balog József (zongora)

Deák András karmester
Balog József előadó
Zelinka Tamás műsorvezető
Duna Palota
2019. szeptember 20. (péntek) 19:00
Ár: 3200 Ft

Helyszín:

Duna Palota
1051 Budapest, V. kerület Zrínyi utca 5.

Rachmaninov: 3. (d-moll) zongoraverseny, op. 30
Csajkovszkij: 4. (f-moll) szimfónia, op. 36


Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) és Szergej Rahmanyinov (1873-1943) ma is épp olyan népszerű zeneszerzők, mint amikor még személyesen képviselték műveiket Európa és Amerika koncerttermeiben karmesterként, vagy szólistaként. Azon alkotók közé tartoznak, akiknek zenéjéből elég csak néhány ütemet hallani azonosításukhoz. Mindketten igazi romantikus zeneszerzők!


A 4. szimfónia Csajkovszkij egyetlen olyan műve, amelyhez a szerző (a mecénásához, Nagyezsda von Meck asszonyhoz írt levelében) programot adott. Eszerint a bevezetőben megjelenő, majd a fináléban visszatérő kürt-mottó a Végzet kifejezése, melyet csak akkor tudunk legyőzni, ha boldogságot merítünk mások öröméből. „Örvendezz hát velük, azokkal, akik tudnak örülni, s így az élet már nem elviselhetetlen.” A mű fergeteges fináléjában a „Nyírfácska” c. orosz népdal áll a középpontban. „Szenvedélyesen szeretem a nemzeti elemet a maga változatosságában. Egy szóval orosz vagyok a szó legteljesebb értelmében.”


Rahmanyinov 4, hagyományosan háromtételes zongoraversenyt alkotott saját fellépései céljára, melyek mindegyike késő romantikus stílusú, tematikájuk pedig az orosz folklórban gyökerezik konkrét idézetek nélkül.


Balog József nemzedékének egyik legtehetségesebb zongoristája, aki a világ 3 kontinensének már több mint húsz országában 800-nál is több koncertet adott kamarazenészként és szólistaként egyaránt. már tanulmányi évei alatt is több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Ezek közül kiemelkedik a Chopin zongoraverseny I. díja (1999, Budapest), a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny I. díja (2000, Budapest), az Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny nagydíja és különdíja (2002, Lodz), valamint a Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny I. díja (2007). 2003 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik ritkán hallható darabokat is és kortárs műveket is. A 2018-ban Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett művész a Duna Szimfonikusok mindig szívesen fogadott szólista partnere. (Zelinka Tamás)


ŐSZI BÉRLET / 1.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás