Koncert

Early Music Reloaded - Balázs Elemér Group & Nuria Rial

Núria Rial előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2020. szeptember 30. (szerda) 20:00
Ár: 2900, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Balázs Elemér, Magyarország egyik legkeresettebb jazzdobosa éppen 20 éve alapította a Balázs Elemér Groupot, mely hamar az ország egyik legnépszerűbb jazzegyüttesévé nőtte ki magát. Early Music Reloaded című produkciójuk bemutatóján a korábbi Voces 4 tagjaiból alakult öttagú énekegyüttes mellett ismét az ünnepelt szopránénekesnő, Nuria Rial csatlakozik hozzájuk, továbbá Balázs Elemér tizenkilenc éves fia is színpadra lép.


A kétszeres Fonogram-díjas Balázs Elemér Group megalakulása óta rendszeres fellépője hazai és külföldi jazz-, illetve világzenei fesztiváloknak, koncerttermeknek, kluboknak. Zenéjük dallamközpontú, ezért széles rétegeket képes megszólítani. Művészetüket jellemzi a térben és időben is különböző zenei hagyományok motívumainak fúziója; már 2007-ben bizonyították, milyen új, izgalmas utak nyílhatnak a reneszánsz és barokk zenének a jazzel való ötvözése során - ekkor adták ki Early Music című lemezüket.
A világszerte keresett énekesnő, Nuria Rial Katalónia szülötte. A reneszánsz és barokk zene, különösen Monteverdi és Händel művészete áll hozzá legközelebb. A Barcelonai Konzervatóriumban ének és zongora szakon szerzett diplomát, Baselben szólóénekesként végzett Kurt Widmer növendékeként. Európa és Amerika számos fesztiválján és koncerttermében lépett fel nagy sikerrel, lemezfelvételei a világ vezető kiadóinál jelennek meg. Többször járt már a Müpában: először 2008-ban szintén a Balázs Elemér Group vendégeként, legutóbb pedig 2019-ben Fischer Iván invitálta közös munkára. A tizenkét évvel ezelőtti siker most minden bizonnyal megismétlődik, amikor felcsendülnek Bach, Vivaldi, Pergolesi, Casati, Caldara és mások átlényegített, sok improvizatív elemmel átszőtt művei.