Koncert

Erkel és Liszt népszerű dallamai Medveczky Ádámmal

Medveczky Ádám karmester
Várdai István előadó
Madaras Gergely előadó
Online nézhető ONLINE
2020. május 20. (szerda) 19:30

Erkel és Liszt népszerű dallamai és a 18-19. századforduló legnevesebb csellistájának versenyműve a 165 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi koncertjén.


Erkel: Hunyadi László - nyitány
A. Kraft: C-dúr csellóverseny, op. 4
Liszt: 2. (cisz-moll) magyar rapszódia


2018. novemberében ünnepelte fennállásának 165. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság. Az együttes történetét olyan neves hazai karmesterek határozták meg – akik egyben a zenekar elnökkarnagyi pozícióját is betöltötték
–, mint Erkel Ferenc, Erkel Sándor, Kerner István, Dohnányi Ernő, Ferencsik János és Kórodi András.
Első koncertjét 1853. november 20-án tartotta az együttes, mely egyben – Európában elsőként – egy bérleti sorozat első előadása is volt.
Az évfordulón Erkel és Liszt legnépszerűbb dallamai, valamint Antonín Kraft cseh zeneszerző versenyműve szólal meg. Kraft nem elsősorban alkotói, hanem inkább előadói oldaláról ismert, élete során mindhárom nagy bécsi mesterrel kapcsolatba került. Ugyan Mozarttal csak egy alkalommal találkozott, Haydnnal és Beethovennel viszont annál hosszabb szakmai kapcsolatot ápolt: tizenkét éven át Esterházy Miklós udvarában szolgált, ahol a zenekari muzsikálás mellett zeneszerzést tanult Haydntól; később Bécsben a Schuppanzigh Quartet tagja lett, amellyel Beethoven több vonósnégyesét is bemutatta, 1808-ban pedig ő játszotta a szerző Hármasversenyének cselló magánszólamát a premieren.


(A 2018. november 26-i hangverseny felvétele.)