Koncert

ÉSTE Formáció

Sule Zsolt előadó
Zsolnay negyed - Bóbita Bábszínház (Szabadtéri színpad)
2019. május 18. (szombat) 17:35
Ingyenes

Helyszín:


Az ÉSTE Formáció neve a szerzőpáros – Süle Zsolt, valamint Trócsányi Gergő neveinek kezdőbetűiből született.


Az ÉSTE Formáció neve a szerzőpáros – Süle Zsolt, A Dal 2018 döntőjébe bejutott énekes-zeneszerzőjének és a Hollywoodoo zenekarból, valamint a Taxidermia című filmből jól ismert Trócsányi Gergő énekes-szövegíró – neveinek kezdőbetűiből született. Ám a formai játékon túl tartalmi jelentést is hordoz a név: a közönséget kívánja megszólítani, gondolkodásra, véleményformálásra késztetni, ahogy a Formáció dalai is.
Ezeknek a daloknak fontos része a szöveg. Történeteket mesélnek el, a mindennapi életünket érintő – gyakran filozófiai mélységű – gondolatokat, jelenünk életérzését közvetítik. Trócsányi Gergő szövegére a költői igényesség jellemző, s ahogy a klasszikus, múlt század eleji sanzonoknál, itt is fontos a humor, olykor az irónia. Szöveg és zene szoros szimbiózisban él, a mondanivaló és a hangulat e szoros kötődésből születik. A zene divatirányzatoktól független, melodikus, mély érzésű, a humor itt is megjelenik. Hol a klasszikus zene törvényei, hol a mai ritmikus pop- és rockzene motívumkincse jellemzi Süle Zsolt zenei világát. Ám ezek olyan spontán módon és olyan érzelemgazdagon ötvöződnek, hogy egészen egyedi stílus, zenei karakter formálódott belőle. A Formáció szerzőpárosa mögött nagyrészt fiatal zenészek dolgoznak. Egyikőjük, Ruha Arnold, a huszonéves zenetanár így fogalmazott: az ÉSTE egyik erénye a zenei változatosság, és a hangszerelés szabadsága. Minden próbán, az új dalok kialakításánál élvezzük azt, hogy eljátszhatunk a dalok megvalósításának különböző technikai megoldásaival! Az ÉSTE másik erénye az, hogy olyan összetartó zenészek alkotják, akik nem csak, hogy kiválóak a saját területükön, nyitottak az újra, hanem valamennyien egyéniségek, és úgy gondolom, ez kell ahhoz, hogy a dalok valóban „éljenek”.
Az ÉSTE Formációban mindenki hozzáadhatja a dalokhoz, s azok előadásához saját elképzelését, a koncertek között, a próbákon valódi műhelymunka folyik. Ezáltal a dalok folyamatosan alakulnak, gazdagodnak.

A Zsolnay Piknik műsorának programja.