Koncert

Európai Hidak - Canzoniere Grecanico Salentino

Müpa (Előcsarnok, Átrium)
2019. szeptember 22. (vasárnap) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Müpa (Előcsarnok, Átrium)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Korzika és Szardínia hegyekkel borított szigeteinek zenei kultúrájában szinte háborítatlan formában maradt meg a többszólamú éneklés több évszázados hagyománya. Alapvetően mindig is a férfiak dolgának számított, és nem igényelt hangszeres kíséretet, rendkívüli hatására pedig garanciát jelentett az a négy–öt férfi, aki három hangfekvésben és négy szólamban énekelt.


Az Olaszországhoz tartozó (és különleges autonómiát élvező) Szardínia többszólamú énekegyüttesei közül a Cuncordu e Tenore de Orosei a legrangosabbak közé tartozik. Az 1978 óta működő együttes neve arra utal, hogy repertoárja egyaránt tartalmazza a sziget – illetve azon belül az Orosei-öböl – szakrális (cuncordu) és világi (tenore) dalait. Ami pedig az előadásmódját illeti, abban elsősorban a kristálytiszta tradíció érvényesül – öt, körben álló férfi egymásba kapaszkodó hangjával. Nagy sikerüket nemcsak – Európa-szerte népszerű – koncertjeiknek, de 1994 óta megjelenő lemezeiknek is köszönhetik. Az archaikus formák megőrzése mellett ugyanakkor más zenei műfajok és művészeti ágak képviselői előtt is nyitottak. Olyan hírességekkel dolgoztak együtt, mint a szenegáli énekes-ngonis Mola Sylla és a holland csellista Ernst Reijseger, Werner Herzog A fehér gyémánt című filmjében.


Szardínia többszólamú énekei szerves részét alkotják Olaszország világzenéjének, amelyről nélkülük csak hiányos képet alkothatnánk. Szerencsére – az országba vezető zenei hidak többi előadójához hasonlóan – a műfaj legavatottabb tolmácsa érkezik a Müpába.