Koncert

FILMharmonikusok

Hollerung Gábor karmester
Zempléni Fesztivál (Tokaj Fesztiválkatlan - Tokaj)
2019. augusztus 17. (szombat) 20:00
Ár: 2000, 2500, 5000, 6000, 7000 Ft

km.:Budapesti Akadémiai Kórustársaság, karigazgató: Tőri Csaba
Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel: Hollerung Gábor


 


Az örök klasszikusoktól a legújabb díjnyertesekig, a megunhatatlan zenéktől az Oscar-díjas hangokig – az idei Zempléni Fesztivál szuperkoncertjén bejárjuk a filmzenék birodalmát.


Különös aktualitása mindennek, hogy 140 éve a tokaj-hegyaljai Tolcsván született a későbbi világhírű amerikai filmgyáros-producer: William Fox. Ő találta ki a „filmsztár” fogalmát, filmkészítési alapelve pedig a cselekmény fordulatos, érzelmességet, humort, látványt és izgalmat ötvöző alakítása volt. Elsőként vezette be a hangosfilmet, ezzel is erősítve a filmzenének a cselekmény bonyolításához hozzáadott hatását.


Őrá is emlékezve, ám a szórakoztató, minőségi zenélést szem előtt tartva csendülnek fel a filmtörténet legkedveltebb, blockbuster, azaz kasszasikert hozó alkotásainak zenéi.


A műfaji sokszínűségéről ismert Budafoki Dohnányi Zenekar 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét, új műfajt teremtve ezzel Magyarországon. Előadásaikon és a nagy érdeklődés miatt meghirdetett ráadáskoncertjeiken évről-évre megtöltik a hangversenytermeket. A filmzene-irodalom legjavából válogatott dallamok, különböző filmek betétzenéjeként is ismertté vált, híres klasszikus művek, illetve filmekhez komponált eredeti darabok is megtalálhatók műsorukban.


A látványt a több mint 150 kórista és zenész mellett egy hatalmas kivetítő is szolgálja, amin az élő muzsikával összhangban peregnek majd a filmkockák. A zenékhez montírozott filmrészletek kiemelik és megértetik a zene szerepét a filmek dramaturgiájában, az atmoszférateremtésben és az érzelmek kifejezésében.


Az este során többek között olyan népszerű művek szólalnak meg, mint a Csillagok háborúja, az Indiana Jones Grammy-díjas zenéje, a Harry Potter, és további nagysikerű közönségkedvencek. A zenéket szerezték: John Williams, Ennio Morricone, és még sokan mások!


Mire a nagy égi vászon is elsötétedik, minden kiderül!


Jöjjön el Ön is, és maradjon a végéig...


THE END!