Koncert

Folkamenco - Rítus, Ritmus, Szenvedély

Alex Torres előadó
Pirók Zsófia előadó
Lippai Andrea előadó
Ajtai Krisztina előadó
Eredics-Fekete Zsuzsanna előadó, előadó
Pirók Panka előadó
Kovács Máté előadó
Kovács Antal előadó
Kodály Központ
2020. október 27. (kedd) 19:00
Ár: 2500, 3990, 4990, 5990 Ft

Helyszín:

Kodály Központ
7621 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. Korábban Universitas utca

Vendégművészek: Alicia Carrasco (flamenco ének, Spanyolország), Julio Ruiz (férfi flamenco tánc, Spanyolország), Andrzej Lewocki (flamenco gitár, Lengyelország), Alex Torres (flamenco gitár, Peru-Magyarország)


Táncművészek, táncosok: Pirók Zsófia (flamenco tánc, Az évad legjobb női táncművésze díj 2019), Lippai Andrea (flamenco tánc, Harangozó Gyula-díj, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt), Ajtai Krisztina (flamenco tánc), Eredics-Fekete Zsuzsanna (néptánc, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt), Horányi-Pirók Panka (néptánc, Horányi Csaba – Néptánc, Appelshoffer János (néptánc, Harangozó Gyula-díj, Örökös Aranysarkantyús, Népművészet Ifjú Mestere-díj)


Zenekar: Eredics-Fekete Zsuzsanna, Kovács Anti (ének), Kovács Máté (ütőhangszerek)


Két nép, a spanyol és a magyar vállalt végvár szerepet a keresztény Európa védelmében. Küzdelmeik keserűsége és fájdalmaik nyomot hagytak kultúrájuk és művészetük minden területén. A szomorú balladáikból, ennek ellenére mindig a pozitív hitük emelkedik felszínre. Zenéjük és táncaik az életigenlésből fakadó megmaradás energiáit ébresztik a nézőben és hallgatóban egyaránt. Mindkét nép röghöz kötött életének kísérője, a szabadság időtlen megtestesítője: a vándorló cigányság. Az ő megmaradásuk záloga is az az élő kultúra, mely beolvaszt magába mindent, ami hagyományként megtartó büszkeséget, hitet és boldogságot jelenthet. A megőrzött színes emlékek olvasztótégelyében, a mai világban, az élővé tett közös erő: az ÉLETSZERETET! A gyökerekből felszínre tört látható virág gondozása az, ami tartást ad. A múlt előtti tisztelgés a jelenben, a közös jövő, amit a közös energiák képviselnek. Ezt a mélyből feltörő érzést, mely a lelkünkből fakad, egyesítjük ebben az előadásban, melynek résztvevői bárhonnan származnak is, sajátjuknak érezhetik minden pillanatát. Különbözőségünk látszólagos csak, mert az érzelmek, melyek táncainkból, zenéinkből ébrednek, azonosak. Csodálkozva fedezzük fel a távolság ellenére, a sok-sok apró jelet, mely összeköt.