Koncert

Fonó Duplázó: Domog (MONG), Tengri (HU)

Kanalas Éva előadó
Pozsár Máté előadó
Benkő Róbert előadó
Fonó Budai Zeneház
2022. február 05. (szombat) 19:00
Ár: 2500 Ft, elővét: 2000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

A mongol Domog zenekart 2006-ban alapították, azóta a formáció fellépett a világ több mint 30 országban, így többek között a A 2010-es kanadai Téli Olimpia megnyitóján. Sikereik között szerepel, hogy elnyerték 2013-ban Bulgária Népművészeti Világdíját, ugyanebben az évben az osztrák F. Schubert verseny nagydíját és 2014-ben Mongólia legjobb zenekarának választották őket. Az együttes különleges hangszereket használ, így: a Morin Khuur nemzeti hangszert, a Khöömei nemzeti hangszer, az Ikh Khuur nemzeti hangszert valamint citerákat. Az zenekar életében örömteli esemény, hogy lehetőségük adódik bemutatkozni Budapesten a Fonó színpadán.


Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonóban egyetlen koncertet adott, amit másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzött meg. A hangfelvétel később, 2017-ben lemezen is megjelent Tengri/Mindenség címmel a Fonó kiadásában. A ’tengri’ türk szó, jelentése Mindenség. A CD bemutatója a Nemzeti Színház MITEM programjában kapott helyet, ahol Benkő Róbert (bőgő), valamint Pozsár Máté (zongora) voltak az énekesnő partnerei ugyanabban a szellemben, amelyben korábban a CD felvétele is készült. Improvizációk népdalokra, a zenei költészet szőttes világában, amely rituális színházi közegbe vezeti majd el a hallgatókat. A 2011-ben elhunyt Szabados György így nyilatkozott a közös munkáról: „Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.”
Ez a rendkívüli zenei anyag Kanalas Éva, Pozsár Máté és Benkő Róbert előadásában mutatkozik most be a Fonó színpadán február 5-én, megidézve a Kossuth-díjas zongoraművészt, zeneszerzőt, a free jazz hazai legnagyobb alakját.