Koncert

Fonó Selection 5. nap: Ephemere duó, Nigun, Romafest Gipsy Dance Theatre

Nigun előadó
Fonó Budai Zeneház
2021. szeptember 18. (szombat) 19:00
Ár: 2500 Ft, elővét: 2000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

"Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön." "Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.”


Részletes programok:
19:00 Ephemere duó
Az Ephemere Duó egy - hivatalosan 2020 óta működő zenekar. Állandó tagjai Caussanel Izabella és Orbay Lilla, akik jazzénekesi, konzervatóriumi ismeretségük során kezdtek el együtt dolgozni. Egymás által inspirálódtak és újabbnál újabb ötletek születtek. A duó egy jazz kereteken belül népzenei elemekkel megáldott, néhol populárisabb behatásokkal fúzionált, gyakran vendégzenészekkel kiegészülő formáció.
Közreműködik: Caussanel Izabella (ének), Orbay Lilla (ének)


20:00 Nigun 20
„Azt mondják a zenében egyesül három elv, az élet, a szellem és a lélek elve.” A Nigun ebben az évben ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát. Az évfordulóra egy új repertoár született, amely bár nagyrészt a zenekarvezető Párniczky András kompozícióiból áll, mégis átjárja zenéjüket egy mára letűnt kelet-európai zsidó tradíció. Ez a misztikus de nagyon is emberi, humorra átszőtt hagyomány hatalmas energiákkal szólal meg a modern jazz nyelvén koncertjeiken.
Legutolsó, 2016-ban megjelent Live inem Sargfabrik című lemezanyagukkal (Fonó Budai Zeneház) a zenekar számos országban vendégszerepelt Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia), valamint fellépett a tengerentúlon, New Yorkban és Washingtonban.
A zenészek rendszeresen alkotnak együtt vendégszólistákkal, így jött létre a 2006-ban kiadott harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik). 2007 júliusában a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics) vendégszereplésével léptek fel a Művészetek Palotájában, majd ugyanott, a zenekar tagjai részt vettek John Zorn Cobra című darabjának magyarországi bemutató előadásában, a szerző irányításával. Az együttes fellépett még Don Byron, Steven Bernstein, Frank London, Aaron Alexander (Hasidic New Wave), Yale Strom, Amikam Kimelman, Lukács Miklós és Borbély Mihály társaságában.


21:00 Romafest Gipsy Dance Theatre
A számos nemzetközi fesztiválon bemutatkozó RomaFest együttes 2001-ben alakult Marosvásárhelyen. A cigány kultúra képviselőiként műsoraikkal nagy sikert arattak Európa számos országában, Ázsiában és Amerikában egyaránt. Az együttes jelenlegi vezetője és koreográfusa, Szántó Attila, tizennégy éves korában került kapcsolatba a RomaFest csoporttal. Később professzionális koreográfus lett, és számos nemzetközi fesztiválon vett részt szerte a világon. 5 évig dolgozott a híres, kanadai Cirque du Soleil társulattal, majd 2012 -ben visszatért Romániába. Az általa vezetett RomaFest együttes számos fesztivált, oktatóórát és tánctábort szervez szorosan együttműködve a romániai roma közösséggel.
Az együttes vezetője, koreográfusa, táncoktatója: Szántó Attila
Az együttes igazgatója: Tetsuo Masunaga


22:30 táncház a fellépőkkel