Koncert

Fonó Szerda Klub - Összehegedült Kárpátok

Elmarad
Vizeli Balázs előadó
Mihó Attila előadó
András Orsolya előadó
Enyedi Ágnes előadó
Salamon Soma előadó
Zimber Ferenc előadó
Fekete Márton előadó
Fonó Budai Zeneház
2020. november 25. (szerda) 19:00
Ár: 1000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

km.: Vizeli Balázs, Mihó Attila(hegedű), András Orsolya (ének, gardon), Enyedi Ágnes (ének), Salamon Soma (furulya), Zimber Ferenc (cimbalom), Fekete Márton (brácsa), Bognár András (nagybőgő)


A járványügyi helyzetre való tekintettelminden Fonó Szerdán lehetséges programváltozás.


A szerdai táncházak helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubokon vehettek részt.. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várnak mindenkit a Fonóba!


Az Összehegedült Kárpátok népzenei kalandozás egy koncert alkalmával látott napvilágot 2016-ban, 110 évvel azután, hogy Bartók Béla népzenekutatónk 1906-ban elkezdte rendszeres gyűjtőmunkáját a magyar nyelvterületen, abból a célból, hogy felkutassa az addig ismeretlen magyar paraszti népzenét. Azóta hatalmas mennyiségű anyag és tudás halmozódott fel a Kárpát-medence népeinek népzenéjéről, néptáncáról. Ahogyan a kiadvány címe is jelzi, a lemez zenei anyaga nem ismerve a trianoni határokat, egymás mellett mutatja be a Kárpát-medence különböző nemzetiségeinek népzenei örökségét, így hangsúlyozva azt a bartóki törekvést, miszerint az itt élő nemzetek kulturális hagyományainak ismerete hozzájárulhat e népek testvériségének megerősítéséhez.

Vizeli Balázs első kézből tanulhatta meg ezt a muzsikát az idős zenészektől, akik közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk. A hagyomány átörökítése viszont nem szakad meg, hiszen tanítványával, Mihó Attilával idézi meg e régi világ zenéjét. Az Összehegedült Kárpátok egyfajta tisztelgés a mesterek, valamint azon emberek felé, akik nélkül a mai magyar népzenei mozgalom és élet nem jöhetett volna létre.