Koncert

Főszerepben: Elīna Garanča

Elina Garanča előadó
Karel Mark Chichon karmester
Haja Zsolt előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2021. június 30. (szerda) 19:30
Ár: 5500, 7900, 10900, 14900, 19900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Elīna Garanča (mezzoszoprán), Pasztircsák Polina (szoprán), Jonathan Tetelman (tenor), Haja Zsolt (bariton), Kostas Smoriginas (basszbariton), a Magyar Állami Operaház Zenekara; vez.: Karel Mark Chichon


Bizet: Carmen - Prélude
Bizet: Carmen - „L'amour est un oiseau rebelle” (Habanera - Carmen áriája az I. felvonásból)
Bizet: Carmen - „Parle-moi de ma mère - J'apporte de sa part - Votre mère avec moi - Ma mère, je la vois” (Don José és Micaëla kettőse az I. felvonásból)
Bizet: Carmen - „Près des ramparts de Séville” (Seguidilla - Carmen és Don José kettőse, I. felvonás)
Bizet: Carmen - „Voici l'orde: partez” (Carmen és Zuniga kettőse, I. felvonás)
Bizet: Carmen - „Votre toast, je peux vous le rendre - Toréador, en garde!” (Escamillo belépője - Torreádor-dal, II. felvonás)
Bizet: Carmen - „La fleur que tu m'avais jetée” (Virágária - Don José áriája, II. felvonás)
Bizet: Carmen Entr'acte (IV. felvonás)
Bizet: Carmen - „C'est toi! C'est moi” (Carmen és Don José kettőse, IV. felvonás)
Verdi: Luisa Miller - nyitány
Puccini: Bohémélet - „Mi chiamano Mimì” (Mimì áriája, I. felvonás)
Puccini: Bohémélet - „O Mimì, tu più non torni” (Rodolfo és Marcello kettőse, IV. felvonás)
Rossini: A sevillai borbély - „Largo al factotum” (Figaro belépője, I. felvonás)
Barbieri: El barberillo de Lavapiés (zarzuela) - Canción de Paloma
Chapí: Las hijas del Zebedeo (zarzuela) - Carceleras
Chueca: El bateo (zarzuela) - előjáték
Vegyes szerzők-Karel Mark Chichon: Mediterrán egyveleg
- Tosti: Marechiare
- Gastaldon: Musica proibita
- Di Capua: 'O sole mio
- Penella: El gato montés - részlet
- Lara: Granada


Sokan tartják korunk legjobb Carmenjének. Elīna Garanča, a kis lélekszámú, ám a világnak sok jelentős muzsikust adó Lettország szülötte, 2010 óta hódítja meg a zabolátlan cigánylány szerepében a New York-i Metropolitan közönségét. Most a Müpában is megcsodálhatjuk: június végi fellépésének első részében Bizet operájából szólal meg keresztmetszet. Különlegesen harmonikus estének nézünk elébe, a koncert világszerte szívesen foglalkoztatott brit-gibraltári karmestere ugyanis nem más, mint Karel Mark Chichon, az énekesnő férje.
Elīna Garanča szülővárosa, Riga zeneakadémiáján kezdte tanulmányait, később Bécsben és az Egyesült Államokban tökéletesítette tudását. Meiningen és Frankfurt volt karrierjének két kezdeti állomása, első fontos nemzetközi versenyét pedig Helsinkiben nyerte meg. E sikereket még a kilencvenes években aratta: az áttörést az ezredforduló után Salzburg hozta meg számára: 2003-ban az Ünnepi Játékokon Mozart Titus kegyelme című kései operájának előadásán Nikolaus Harnoncourt vezényletével énekelt. Innen már egyenes út vezetett a bécsi Staatsoperbe, Párizsba, majd a már említett New York-i Metropolitanbe. A francia fővárosban olyan nagynevű rendezővel dolgozhatott együtt, mint Patrice Chéreau. Ma már sok éve a legnagyobb sztárok egyike, a világ leghíresebb operaházainak állandó vendége. Repertoárján megtaláljuk a legfontosabb mezzoszoprán szerepeket: énekli Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Wagner, Berlioz, Massenet, Richard Strauss operáit. Budapesti fellépésén magyar partnere lesz Pasztircsák Polina és Haja Zsolt, a nemzetközi énekestársadalmat a chilei tenor, Jonathan Tetelman és a litván basszbariton, Kostas Smoriginas képviseli.


A Müpa újranyitásra vonatkozó kutatásának eredményeivel összhangban, a közönség biztonságérzetét szem előtt tartva az épületben - a közönségforgalmi területeken és a nézőtereken egyaránt - kötelező maszkot viselni, a jegyeket pedig helykihagyással értékesítik. A hatályos jogszabályok értelmében a Müpa épületébe jelenleg csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni.