Koncert

Frankl Péter 85 / Kamarakincsek

Frankl Péter előadó
Baráti Kristóf előadó
Perényi Miklós előadó
Várdai István előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. október 06. (kedd) 19:30
Ár: 4500, 6500 Ft, 8900, 11900, 14900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Frankl Péter (zongora), Baráti Kristóf (hegedű), Perényi Miklós, Várdai István (gordonka),  Budapesti Vonósok (hangversenymester: Rolla János)


Chopin: f-moll fantázia, op. 49
Beethoven: Esz-dúr trió, op. 70, No. 2
Schumann: Adagio és Allegro, op. 70
Schumann: Fantasiestücke, op. 73
Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 488


A zongoraművész, aki több mint hatvanöt éve él a pódiumon, jó néhány egymást követő generáció számára a frissesség, a könnyedség, a szellemesség, a közvetlen előadásmód, a természetes virtuozitás, a zenével való azonosulás élő jelképe. Játékát soha nem szürkítette fásultság, rutin; számára a muzsikálás ennyi évtized után is kaland, öröm, a közlés és párbeszéd lehetősége, az együttlét varázsa - az együttlété a zeneszerzővel és a közönséggel.


Frankl Péter legendás mesterektől sajátította el művészetét: a magyar kamarazene legnagyobb tanára, Weiner Leó oltotta bele a közös muzsikálás szeretetét és azt az érzékenységet, amely a társas zenélés alapfeltétele. Zongoratanára előbb Szegedi Ernő, majd Hernádi Lajos volt. 1957-ben Párizsban és Münchenben, 1959-ben Rio de Janeiróban nyert nemzetközi versenyt. 1958-ban elhagyta Magyarországot: előbb Párizsban élt, majd Londonba költözött. Az Amerikai Egyesült Államokban 1968-ban mutatkozott be. Olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Britten, Széll, Abbado, Boulez, Doráti, Kertész, Maazel, Masur, Muti, Sanderling. A hetvenes évek elején kezdett újra itthon hangversenyezni mind szólistaként, mind a Pauk-Frankl-Kirshbaum trió tagjaként. Sokáig nem folytatott pedagógusi tevékenységet, de 1987-től a Yale Egyetemen ezt is vállalta, hogy átadhassa a felnövekvő generációknak a spontán zenélés szellemét. Ezt a munkáját 2017-ig folytatta. Születésnapi Müpa-estjének műsora szóló zongoramű előadójaként éppúgy bemutatja, mint duó- és triójátékosként, a pontot az i-re pedig egy zongoraverseny megszólaltatása teszi fel.