Koncert

Gamelán áramban - Újzene gamelán együttesre és elektronikára

Nevelő János előadó
Dzsanda Vitalij előadó
Térfy András előadó
FUGA
2019. január 13. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület Petőfi Sándor utca 5

Km.: Nevelő János, Dzsanda Vitalij, Térfy András és a Magyar Gamelán Ütőegyüttes tagjai


Szigeti Máté, Szigetvári Andrea, Kedves Csanád, Tornyai Péter, Baráth Bálint, Zarándy Ákos, Bolcsó Bálint, Laczkó Bálint, Matkó Tamás művei


A 2013 őszén megalakult budapesti CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely – Balogh Máté, Kedves Csanád és Tornyai Péter alapításával, Rajk Judit és a FUGA gondozásában –, az új magyar zenei törekvéseket, és alkalmanként annak összművészeti megfogalmazásait hivatott összefogni.


Az eredeti koncepció szerint negyedévente kerülnek megrendezésre a CentriFUGA koncertek a FUGA Budapesti Építészeti Központban, mely hangversenyek egyfajta beszámolóként funkcionálnak, és egy eredményt mutatnak be úgy az alapító tagok, mint más fiatal zeneszerzők aktutális alkotói tevékenységéből. A törzshelyen lévő koncertek azonban kibővültek külső projektekkel is, így napjaink egy igen aktív és jelentős kortárs zenei csoportosulásáról beszélhetünk.
A műhelyhez természetesen előadók is tartoznak, és mint ahogyan az alkotók tekintetében, úgy az előadókat illetően is teljesen nyitott kapuk vannak, a CentriFUGA bárkit szívesen lát, aki szeretne mélyebben belebújni, elmerülni az új zene fantasztikus világába, zeg-zugaiba. Igyekszik a legtöbb kortárs zene iránt érdeklődő, vagy éppen elhivatottságot érző fiatal magyar muzsikust és művészt mozgósítani.


Az Átlátszó Hang Fesztivál keretei között megrendezett Gamelán áramban című koncert egy kísérletező, kezdeti fázisban lévő felvonása a Kedves Csanád vezette FModulations elektorakusztikus zenei koncertsorozaton 2017-ben már megtörtént, mely sorozat a Művelődési Szint megszünésével jelenleg hibernált állapotban van. Ám tekintettel az átfedésekre, az idők során egyre elmélyültebb, érettebb projektet a fesztivál és a CentriFUGA kézbe vette, és újabb koncentrált céliránnyal foglalja össze az indonéz hangszerekkel való kortárszenei konceptuális gondolkodást, új magyar zeneművekbe beépítve. Az egyedi hangzást színezendő az elektronika is fontos szerepet kap a hangversenyen.


A Centrifuga Kortárszenei Műhely estje