Koncert

Goldmund Vonósnégyes

Goldmund Quartet előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2019. november 08. (péntek) 17:30
Ár: 1500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Florian Schötz, Pinchas Adt (hegedű), Christoph Vandory (brácsa), Raphael Paratore (gordonka)


Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 76, No. 5
Dobrinka Tabakova: új mű (az ECHO felkérésére)
Mendelssohn: f-moll vonósnégyes, op. 80

Hermann Hesse egyik regényével már megesett, hogy egy együttes a könyv címét saját neveként használta: ezt tette a hatvanas években az amerikai Steppenwolf. Most ismét egy Hesse-regényből ismert nevet látunk koncertplakáton, ám a zenei világ ezúttal merőben más: vad rockzene helyett négy vonós hangszer kifinomult összjátéka.


A négy német fiatalember együttese néhány éve a müncheni Prinzregententheater színpadán mutatkozott be. A formálódás éveiben olyan mesterek foglalkoztak velük, mint Günther Pichler, az Alban Berg Quartett egykori első hegedűse, valamint a berlini Artemis Quartett tagjai. A Goldmund Vonósnégyes olyan együttesek és művészek mesterkurzusait látogatta, mint a Hagen, a Borogyin, a Belcea, az Ysaÿe és a Cherubini Kvartett, illetve Rados Ferenc, Eberhard Feltz és Alfred Brendel. Fesztiválok gyakori vendégei, sikerrel szerepeltek nemzetközi versenyeken, köztük a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Versenyen és az ARD müncheni versenyén.
Az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) nagy presztízsű projektje, a Rising Stars program keretében most végigjárják az ECHO helyszíneit, hogy bemutassák tudásukat. Műsorukkal magasra tették a mércét, hiszen a koncertjükön megszólaló Haydn- és Mendelssohn-alkotás nagy stiláris biztonságot, kifinomult hangzásegyensúlyt és részletgazdag kidolgozást igényel; a program középpontjában álló, magyarországi bemutatóként elhangzó új mű szerzője, az 1980-ban született Dobrinka Tabakova eddigi alkotásai pedig megmutatták, hogy a bolgár származású, Nagy-Britanniában élő komponista kortárs zenétől szokatlanul gazdag érzelemvilágú, szuggesztív és látomásos kifejezésmódja különleges érzékenységű előadókra számít.


A Rising Stars-programba jelölte: Festspielhaus Baden-Baden, Cité de la musique - Philharmonie de Paris


RISING STARS

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!