Koncert

Gorgonikus zeneiség John Cage művei nyomán

Baráth Bálint előadó
Láposi Dániel előadó
Kassák Múzeum
2019. november 13. (szerda) 18:00

Helyszín:

Kassák Múzeum
1033 Budapest, III. kerület Fő tér 1.

Interaktív koncert vállalkozó szellemű zenebarátoknak


John Cage, a háború utáni avantgárd törekvések ikonikus, nagy hatású zeneszerzője. A korban forradalmian újszerű életművét meghatározta a kísérletezés, a véletlenszerűség és a játékosság. Cage – kitágítván a zene lehetőségeit az emberi környezet különböző hangjainak bevonásával –a mindennapok banális mozzanatait, hangélményeit emelte be/olvasztotta be a komolyzene kánonjába. Ez irányú törekvései párhuzamba állíthatóak a zágrábi neoavangárd Gorgona-csoport működésével, sajátos humorral és abszurditással átitatott „gorgonikus” eszmeiségükkel. Mindez nem véletlen, hiszen a 60-as évek jugoszláv „félnyugati” kulturális közege nyitottnak mutatkozott a művészet legfrissebb tendenciái iránt, s így Cage neve is többször felbukkant a különböző zágrábi zenei eseményeken, maguk a Gorgona tagok is jól ismerték munkásságát. A zeneszerző 60-as években írt, szabadon interpretálható, s ezáltal folyamatosan változó darabjaiban a közönség nem csak a „gorgonikus viselkedés” zenei megfelelőjét tapasztalhatja meg, hanem maga is az alkotási folyamat résztvevőjévé válhat.


A koncerten John Cage művei és John Cage szellemiségére reflektáló új darabok szólalnak meg. A zenék közös vonása, hogy megvalósulásukhoz elengedhetetlen a szerző-előadók és a közönség kreatív együttműködése.


A koncert előadói és társszerzői: Szigetvári Andrea (mindennapi tárgyak és elektronika), Baráth Bálint (mindennapi tárgyak és elektronika), Láposi Dániel (ütőhangszerek)


A koncertet megelőzően a GORGONA 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Kürti Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat.


Belépőjegy a helyszínen váltható 1500 Ft (felnőtt) illetve 1000 Ft-ért (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu címen lehet.
A belépő a koncertet megelőző tárlatvezetésre és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!