Koncert

Gül Baba Jazz Nights: Arif Erdem Ocak / Nasip Kismet / Attacca World Music

Arif Erdem Ocak előadó
Eged Márton előadó
Mester Dániel előadó
Szegő Dávid előadó
Fekete Borbála előadó
Dénes Ábel előadó
BMC - Opus Jazz Club
2020. október 16. (péntek) 20:00
Ár: 2000 Ft

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

Arif Erdem Ocak (perkusszív gitár), Eged Márton (basszusgitár), Mester Dániel (szaxofon), Szegő Dávid (dob), Smuk Tomi (darbuka), Derya Ocak (vokál)


Fekete Bori (ének), Szabó Móni (alt- és szopránszaxofon, kaval, fuvola, vokál), Mészáros Erzsébet (hegedű), Hetessy Csaba (zongora), Dénes Ábel (nagybőgő), Bordás Zoltán (ütőhangszerek)

A török gitárművész és dalszerző, Arif Erdem Ocak a több száz éves török dallamokat modern, perkusszív stílusú gitárjátékkal ötvözi. Történetmesélő, melodikus gitárdallamai során, amelyek a folkzenébe hajlanak, bensőségesen tár elénk olyan személyes és univerzális témákat, mint a halál utáni élet, a spiritualitás, a szellemi élet, erény és közös emberségünk. Dalai, dallamai és szövegei rengeteg érzelmi minőséget fednek le; időnként lágy elmélkedés érzetét kelti, máskor nyers, majd pedig melodramatikus hangulatú ez a zene. Arif szívmelengető, hipnotikus dalokat ír, amelyek a bőrünk alá kúsznak, és a csend, az éber meditáció világába repítenek.


A Nasip Kismet Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara. A tagok sokféle műfajt magába foglaló hátterével a Nasip Kismet zenéje magáért beszél. Korokon átívelő hangzásviláguk eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről. A török zene mélyre nyúló történeti gyökerei itt a gitár és a ritmusszekció intenzív jelenlétében köszönnek vissza, összenőve a szaxofon és a billentyűs hangszerek friss hajtásaival, amelyek így különös gyümölcsöt hoznak. A hangok között szinte tapinthatóvá válnak az idő barázdái, amelyek a pszichedelikus transzcendencia mámorító rezgéseit generálják.


Az Attacca World Music tagjai egészen különböző zenei területekről érkeztek ebbe a formációba. Ennek eredményeképpen nemcsak a kortárs jazz és a klasszikus zene nyelve, stílusa és frázisai tűnnek fel zenéjükben, de az autentikus népzenéé is. A tagok hisznek abban, hogy ez a sokféle zenei hatás érvényes zenei hangzást eredményez, és erős kohéziót teremt közöttük. Inspirációt egyaránt merítenek a Kárpát-medence zenei örökségéből, különösen a Bartók és Kodály által gyűjtött magyar parasztzenéből, és a két zeneszerző 20. századi, klasszikus zenei kompozícióiból. A formáció új énekesével, a Zeneakadémia Népzene tanszékén végzett Fekete Bori népdalénekessel, rádiós- és televíziós népzenei szerkesztővel mutatkozik be ezen az estén.