Koncert

Halálos körhinta - Rácz Vali, a dizőz

Szatyor Bár és Galéria
2019. június 16. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Szatyor Bár és Galéria
1111 Budapest, XI. kerület Bartók Béla út 36.

Emlékezés a  Szatyor Bár egykori népszerű énekesnőjére.


Vendégek:
Gallusz Nikolett, a Madách Színház művésze, a Club 54 zenekar énekesnője
Kéménczy Antal zenei vezető
Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője
Monica Porter, az énekesnő leánya, Londonban élő újságíró, a Halálos körhinta című kötet szerzője
Péter Zsolt, színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa
Az est háziasszonya: Juhász Anna


Rácz Vali
A göllei iskolaigazgató leánya, miután 1936-ban Dohnányi Ernőtől átveszi énektanári diplomáját, a katedra helyett a Negresco kávéház pódiumát választja. Néhány év alatt a Vigadó téri üvegpalota, a Hangli kedvence lesz. Az országos népszerűséget azonban a rádió és a film hozza meg számára. Karrierje csúcsa a második világháború vészterhes időszakára esik. Bár az úri középosztály tagja, a Horthy-rendszer ünnepelt sztárja, önzetlenül segíti a vészkorszak üldözöttjeit. Villájában titkos búvóhelyet alakít ki, s ezzel magát is halálos veszedelembe sodorja…
Az énekesnő leánya, a Londonban élő újságírónő Monica Porter, a történet szereplőinek beszámolói és édesanyja visszaemlékezései alapján izgalmas, fordulatokban bővelkedő, kitűnő kordokumentumot írt Halálos körhinta címmel.
A kötet Rácz Vali szakmai munkásságát is bemutatja. A művész színházi és filmszerepeit, az életút fontosabb eseményeit Péter Zsolt színháztörténész összegezte.
A hiánypótló diszkográfia a dalok szerzőit és közreműködőit rendszerezi. A kiadvány különlegessége, hogy a restaurált lemezfelvételeket QR-kód segítségével az Országos Széchényi Könyvtár weboldaláról letöltheti az olvasó. A pályaképet ritka, sosem közölt fotók és színháztörténeti dokumentumok teszik teljessé.