Koncert

In memoriam Satchmo

Bundzik István előadó
Horváth Gyula előadó
Online nézhető ONLINE
2021. február 23. (kedd) 19:30
Ár: online jegy: 1500 Ft

Jazz-koncert a Kodály Kórussal Louis Armstrong emlékére. Vendégük Bundzik István, Horváth Gyula és Kacsenyák Gábor jazz-zenészek.


Vannak a zenetörténetben olyan pillanatok, amikor egy dal és annak előadója szinte elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Ezek közé tartozik a What a wonderful world is, amely egy életre összefonódott előadójával, Louis Armstronggal, becenevén Satchmóval. Mintha a sors is azt akarta volna, hogy Louis-ból jazzmuzsikus legyen: nem csak közel egyidős a 20. század elején kialakult új műfajjal, hanem ráadásul abban a városban – New Orleansban – látta meg a napvilágot, melyet a jazz bölcsőjeként tartunk számon. Öt évtizedes pályája során a világ legismertebb és legnagyobb hatású jazzmuzsikusává vált.
Rá emlékezve – születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából – a Kodály Kórus Debrecen egy egész koncertet szentel a jazz műfajának. Annak a műfajnak, mely a kezdeti szabad örömzenélésből egy meghatározó, az európai klasszikus zenére is visszaható irányzattá fejlődött, ráadásul mind a mai napig újabb stílusokkal bővül. Az énekkar műsorában Armstrong emblematikus dala mellett Cole Porter és George Gershwin közismert művei is megszólalnak. Igazi különlegesség a műsorban Bob Chilcott jazz-miséje, melyet 2004-ben éppen New Orleansban mutattak be, s melyben rendkívül eredeti módon, a hagyományos latin nyelvű miseszöveget a műfaj különböző stílusainak köntösébe bújtatva zenésíti meg. A darab számtalan előadást megélt szerte a világon, és Chilcott egyik legismertebb és legkedveltebb művévé vált a kórusvilág szereplőinek körében.
A farsangi időszakban tehát egy igazán felszabadult, örömteli hangversenyre hívja Önöket a Kodály Kórus Debrecen muzsikus társai a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai, Bundzik István (zongora), Horváth Gyula (basszusgitár) és Kacsenyák Gábor (dob).


Louis Armstrong (arr. Jane K): What a Wonderful World
Bob Chilcott: A Little Jazz Mass
Buddy Johnson (arr. Jay Althouse): Since I Fell for You
Cole Porter (arr. Jay Althouse): Night and Day
Cole Porter (arr. Greg Jasperse): Begin the Beguine
Jay Althouse: A Gershwin Jazz Trio
George & Ira Gershwin (arr. Jay Althouse): I've Got a Crush on You
George Gershwin (Korb Attila feld.): Liza