Koncert

Jadviga és Psyché

Bodrogi Éva előadó
Bognár Szilvia előadó
Ölveti Mátyás előadó
Vizeli Máté előadó
Lukács Miklós előadó
BMC - Koncertterem
2020. október 19. (hétfő) 19:30
Ár: 2900, 3487 Ft

Helyszín:

BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

km.: Bodrogi Éva, Bognár Szilvia (ének), Vizeli Máté (hegedű, brácsa), Ölveti Mátyás  (gordonka), Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom)


A magyar irodalom két nagy hatású női karaktere, Psyché és Jadviga Weöres Sándor és Závada Pál irodalmi gyermekei. Nagy társadalmi változásokat hozó korszakokon átívelő életútjaik közös gyökerei a társadalom legmagasabb és legmélyebb rétegeit szövik át. A két nő személyiségében éppen úgy keveredik a városi és a népi világ, mint ahogy a két énekesnő, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia zenei hátterében a klasszikus kortárs zene és a népzene.
Egymással párbeszédben hangzanak el Palya Bea és Gryllus Samu erre az estre hangszerelt Psyché-dalai, illetve ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs Jadviga-dalai. Két külön történelmi háttér, két megedzett sors, két szerelmi történet találkozik a színpadon. A dalciklusok a lelket faggatják, az emberi psziché rejtett zugait térképezik fel: a szerelmes, szenvedő, boldog, bolondos, őrült nők titkait.