Koncert

Jakob Bro Quartet, Párniczky Quartet

Jakob Bro előadó
Mark Turner előadó
Jorge Rossi előadó
Thomas Morgan előadó
MOM Kulturális Központ - MOMKult
2021. október 20. (szerda) 19:00
Ár: 3900, 4900, 7900, 8900, 9900 Ft

Helyszín:

MOM Kulturális Központ - MOMKult
1123 Budapest, XII. kerület, Csörsz utca 18.

Egy este, két koncert, nyolc zseniális zenész - egy jegy áráért! A Párniczky Quartet és a Jakob Bro Quartet a színpadon! A Párniczky Quartet teljesen egyedi megszólalása egyformán gyökerezik a jazz-ben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében. A dán Jakob Bronak eddig tizenhárom saját lemeze jelent meg a legrangosabb jazzkiadók egyikének számító ECM-nél, és rengeteg albumon működött közre.


„Nincsen nagy sietség ebben a zenében, de annál nagyobb mélység.” Északi kifinomultság, földön túli gitárhangzás, permanensen a robbanás előtti állapotban tartott érzelmek, az idő végtelen érzete – néhány szóban ekként foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gitárosának zenéje. A dán Jakob Bronak eddig tizenhárom saját lemeze jelent meg a legrangosabb jazzkiadók egyikének számító ECM-nél, és rengeteg albumon működött közre, mások mellett Paul Motian, illetve Thomas Stanko egyettüsenék tagjaként. A világ minden táján turnézott. Quartetjében olyan nagyságok játszanak, akiket a jazz kedvelőknek nem kell bemutatni.


„Lehet, hogy furán hangzik, de sosem beszélünk a zenéről, sosem értekezünk az ‘intros’ és az ‘outros’ lehetséges változatairól, vagy hogy hol kéne szólózni egyet. Minden spontán történik a színpadon. Alapvetően az a közös vágy irányít bennünket, hogy miközben egymásra figyelünk, a zene úgy lélegezzen, hogy közben eldönthessük, hogy melyik irányba megyünk. Lehet, hogy Thomas elkezd valamit, Joey reagál és amikor én is belépek alkalmazkodnom kell a játékukhoz, hogy felelhessek arra, amit csinálnak. Néha az este csak egy, hosszú improvizációnak tűnik.”


Jakob Bro (gitár), Mark Turner (szaxofon), Jorge Rossi (dobok), Thomas Morgan (bőgő)


A Párniczky Quartet teljesen egyedi megszólalása egyformán gyökerezik a jazz-ben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében. A zenekar azzal a céllal alakult 2016-ban, hogy megszólaltassa Bartók Béla darabjainak átdolgozásait, valamint hogy a szerző művészi világa termékenyen hasson improvizációikra. A zenekarvezető Párniczky András társaival, a fúvós hangszereken játszó Bede Péterrel és Baló István dobossal együtt 300-nál is több koncerten léptek már fel itthon és a világ számos országában olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, Brüsszel Bravo Művészeti Fesztivál, athéni Technopolis Jazz Fesztivál vagy a Klezmor Fesztivál Bécsben. Hozzájuk csatlakozott Gyányi Marcell bőgős (Dresch Quartet, W69), aki hangszerének nemcsak Magyarországon, de Európában is elismert fiatal képviselője. A négyes fogatnak a BMC gondozásában 2018-ban jelent meg Bartók electrified címmel első albuma. Ezt repertoárt 2016-ban Frank Möbus (g.) és Daniel Erdmann (ts.) közreműködésével adták elő a MÜPA-ban, 2019-ben pedig Carlos Bica (b.) és Dejan Terzic (dr.) társaságában turnézott a zenekar.


Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon, tárogató), Gyányi Marcell (nagybőgő), Baló István (dobok)