Koncert

Jazz-tehetségbörze - Perpetuum

Perpetuum előadó
Müpa (Zászlótér)
2020. február 08. (szombat) 16:30
Ingyenes

Helyszín:

Müpa (Zászlótér)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Megújul, mégis a régi marad a Jazz Showcase délutáni tehetségbörzéje, amely a tizenharmadik lesz már a sorban. Február 7. és 9. között ismét kilenc fiatal zenekar mutatkozik be a Müpa két hangulatos színpadán, a Zászlótérben és az Átriumban, hogy az illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri kiválassza közülük a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, akik újabb megmutatkozási lehetőségeket nyernek majd határainkon innen és túl.


A börze azonban már mindennap 15 órakor elstartol, mert a megszokott koncertek előtt újdonságként egy közkedvelt médiaszemélyiség beszélget majd a zenekarok tagjaival, hogy a jelenlévők ne csak a Müpa nyomtatott műsorismertetőjéből kaphassanak képet az ifjú muzsikusokról, hanem a művészek saját szavaikkal is elmesélhessék, mi késztette őket arra, hogy a nem mindennapinak mondható jazz-zenészi pályán induljanak el. A beszéd azonban nem megy a zene rovására: minden zenekar egyórás koncertet ad. Ismét lesz köztük az elektronikus hangzásokkal kísérletező, olykor határokat feszegető együttes, köztük a SHINTERZ. vagy a Fekecs Ákos Project, a hagyományos stílusirányzatokat modern megoldásokkal saját képükre formáló instrumentális csapat, mint a Rodek Balázs Trió, a Sebestyén Patrik Sextet és a Szalóky Group, és lesznek köztük az énekhangot előtérbe állító, a legkülönbözőbb utakat választó formációk is: a Perpetuum, a Hász Eszter Quintet, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a Bari Lacika Trió. A jazzkedvelő közönségnek nem csak azért érdemes ellátogatnia a hétvégi fellépésekre, mert ingyenes előadásokon kaphat képet a hazai jazzszíntér jövőjéről, hanem mert maga is szavazhat a neki legjobban tetsző zenekarra.


A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és az ELTE Jazztanulmányi Kutatócsoport.


A Perpetuum zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen találkoztak 2017-ben. Korán feltámadt bennük az igény, hogy saját dalokat írjanak és játsszanak. Stílusukat experimentális art-popnak nevezik, zenéjük több műfajból táplálkozik, amelyben megtalálhatók jazzes, rockos, popos, pszichedelikus és elektronikus elemek is. Többféle élethelyzetből, érzelmekből és mindennapi szituációkból merítik az inspirációt. Fade című kislemezük 2019 márciusában jelent meg. Júniusban megnyerték a Budafoki Pincejárat Tehetségkutatóját, és a solymári Mustra versenyen elnyerték a legjobb zenekarnak járó díjat, amelyet diákzsűri ítélt oda. Augusztusban a szigetszentmiklósi Roxiget Fesztiválon harmadik helyezést értek el, majd novemberben megnyerték a Babel Laureate World-Jazz Versenyt.