Koncert

j(A)zz! | Tomáš Liška Invisible World (AT/CZ/TR/SR)

BMC - Opus Jazz Club
2022. szeptember 28. (szerda) 20:00
Ár: 2500 Ft

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Km.: Efe Turumtay (hegedű), Tomáš Liška (nagybőgő), Nikola Zarić (harmonika), Kamil Slezák (dob)

Az Invisible World, Tomáš Liška zenekara frissítően egyedi színt képvisel a kortárs közép-európai zenében. A kompozíciók a jazz és a kamarazene elemeit ötvözik az európai kontinens mediterrán és délkeleti régióinak zenei benyomásaival. A zenészek megközelítésének alapja, hogy a zenét kristálytiszta médiumnak tekintik, amely érzelmek árnyalatainak széles skáláját képes visszatükrözni. A markáns dallamok köré áttört, látszólag könnyed improvizációk szövődnek. Petr Dorůžka világzenei újságíró így fogalmazott a projektről: „Kifinomult keveréke az Újvilág és az öreg kontinens hatásainak, van benne török hegedű, balkáni harmonika és egy csipet tango nuevo. Az eredmény épp annyi szabad teret hagy a hallgatónak, mint a zenészeknek. Akik zenei kalandra vágynak, semmiképpen ne hagyják ki.”


A Bécsben működő zenekar Európában, Afrikában, Japánban, Skóciában és az Egyesült Királyságban is fellépett már különféle világzenei és jazzfesztiválokon. 2017-ben elnyerte az ostravai Music Crossroads nemzetközi konferencia közönségdíját, és meghívást kapott a Budapest Ritmo fesztiválra is. Egy évvel később jazz és blues kategóriában jelölést kapott a cseh Grammy-díjként is emlegetett Ceny Anděl díjra.


A hegedűs, Efe Turumtay isztambuli születésű, Nikola Zarić harmonikás Szerbiából, Kamil Slezák dobos pedig Morvaországból származik. A zenekarvezető nagybőgős, Tomáš Liška zenei utazásai során ismerkedett meg velük a nagyvilágban; fáradhatatlanul keresi különböző hangszerek és kultúrák lenyűgöző interakcióit, amelyek őt és a közönséget is képesek lenyűgözni.