Koncert

Jongmyo Jeryeak

Erkel Színház
2023. szeptember 21. (csütörtök) 19:00

Helyszín:

Erkel Színház
1087 Budapest, VIII. kerület, II. János Pál pápa tér 30.

A Jongmyo Jeryeak a joseon-kori királyi udvar ősi szentélyében, a Jongmyo szentélyben a korábbi királyok tiszteletére tartott Jongmyo Jerye szertartáshoz kapcsolódó, 600 éves történelemmel bíró, instrumentális zenéből, énekből és táncból álló előadás. Zenéjét koreaiul akjang-nak nevezik, az ehhez kapcsolódó akjang dalszöveget pedig magas szintű irodalmi műként tartják számon.

A Jongmyo Jeryeak egy hatalmas birodalmat megalapító uralkodó erényeit dicsérő, drámai mű. Az akjang a kulturális és a katonai erényeket dicsőíti, az ehhez kapcsolódó tánc, az Ilmu pedig még fennköltebbé teszi azt. Lassúsága és letisztultsága ellenére dallama színpompás, a mikrotónusok által alkotott hang energiája és élettelisége csak úgy sugárzik a zenéből, és bepillantást nyerhetünk a fenséges és szigorúan irányított koreai udvari kultúra szépségébe.

Az esemény a Joseon időszak (1392-1910) állami zenei intézménye, a Jangakwon utódintézményeként számon tartott Nemzeti Gugak Központ gondozásában áll, 1. számú koreai nemzeti szellemi kulturális örökség, és 2001-ben az UNESCO a világ szóbeli hagyományhoz kapcsolódó kulturális örökségévé és szellemi kulturális örökségévé választotta.
>