Koncert

kamara.hu / 2 - Éjszaka

Kuss Quartet előadó
Simon Izabella előadó
Rohmann Ditta előadó
Keller András előadó
Perényi Miklós előadó
Kolonits Klára előadó
Vígh Andrea előadó
Várjon Dénes előadó
Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem)
2019. november 15. (péntek) 19:00
Ár: 3500, 4500 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem)
1061 Budapest, VI. kerület Liszt Ferenc tér 8.

Henning Kraggerud (hegedű), Jean-Guihen Queyras, Perényi Miklós (cselló), Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora), Vigh Andrea (hárfa), Kolonits Klára (ének), Kuss Quartet: Jana Kuss, Oliver Wille (hegedű); William Coleman (brácsa); Mikayel Hakhnazaryan (gordonka)


Bellini: Tizenöt dal – 6. Torna, vezzosa Fillide, 14. Per pietà bell'idol mio, 15. Ma rendi pur contento
Chopin: cisz-moll noktürn, op. posth (Henning Kraggerud hegedű-zongoraátirata)
Donizetti–Zabel: Szóló a Lammermoori Lucia című operából
Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op. 65
Schubert: C-dúr vonósötös, D. 956


Az éjszaka nemcsak sötét, de sokszínű is. Tele van szépséggel és titokkal, egyszerre csábító és félelmetes, jólesően csendes és dermesztően hallgatag.


Felfigyelhetünk az éjszakai állatok neszeire, találkozhatunk kísértetekkel, csodálhatjuk a holdat és szerenádozhatunk. Nem csoda, hogy megannyi zeneszerzőt ihletett meg ez a napszak. A kamara.hu második koncertjének egyik főszereplője Chopin. Nagy kedvence, Bellini néhány dala nyitja a hangversenyt, majd a lengyel szerző egy noktürnje (jelentése: éjszakai zene) szólal meg Henning Kraggerud átiratában. Az olasz bel canto másik nagy mestere, Donizetti is képviselteti magát: a Lammermoori Lucia hárfaszólója egy éjszakai tóparti gyilkosságot idéz meg. Chopin csellóra és zongorára írt szonátája a melankólia, nosztalgia, remény, méltóság és belső erő érzéseivel csatlakozik Szerb Antal regényéhez, az Utas és holdvilághoz, míg Schubert grandiózus kamaraműve esetében inkább maga a társadalomtól mindig is belső száműzetésben élő szerző rokonítható a regény főhősével.

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!