Koncert

Kamasi Washington

Elmarad
Ryan Porter előadó
Brandon Coleman előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. június 26. (péntek) 20:00
Ár: 3900, 5900, 7900, 9900, 12900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Kamasi Washington (tenorszaxofon), Rickey Washington (fuvola), Ryan Porter (harsona), Brandon Coleman (billentyűs hangszerek), Antonio Austin (dob), Abraham Miles Mosley (nagybőgő), Patrice Pitman Quinn (ének), Ronald Burner Jr (dob)


Kamasi Washington a jazz egyik legnagyobb sztárja, első magyarországi koncertje igazi szenzáció. A tenorszaxofonos ráadásul nem csak a 21. századi modern jazz tekintélyes fejedelme, de az elmúlt évtizedben egy személyben érte el azt, hogy a jazz-rajongóknak kevésbé mondható hallgatók is pozitívan reagáljanak a műfajra. E hatalmas, popkulturális tettet epikus, letaglózó nagylemezei támasztják alá. Ha van koncert, amelyről bátran kijelenthető, hogy minden zenerajongónak kötelező, akkor ez az.


Az 1981-es születésű Kamasi Washington 1999-ben tűnt fel egy John Coltrane nevét viselő verseny megnyerésével és ez már pontosan meghatározza, mit várhatunk tőle. Washington a Coltrane és Pharoah Sanders nevével fémjelzett spirituális jazz hiperérzékeny szaxofonosa, aki az említettek színvonalán alkot. Bár már 2000 óta folyamatosan feltűnést kelt, hol a legendás trombitás, Gerald Wilson zenekarában, hol saját formációival (Young Jazz Giants, Throttle Elevator Music), korai lemezeivel vagy popzenei közreműködéseivel (Ryan Adams, Flying Lotus, Kendrick Lamar), The Epic című, virtuóz 2015-ös albuma nem csak az ő karrierjében volt sorsfordító. Kamasi a háromórás, gazdag stílustablójú tripla LP-vel általában a modern jazzt tette érdekessé a szélesebb közönség számára, hatására a hetvenes évek fúziós időszaka óta nem tapasztalt figyelem övezi a műfajt. Washington Heaven and Earth című - szintén epikus, hol feszes, hol szférikus - 2018-as mesterművével érkezik a Müpába. A kozmikus magasság és minőség élőben is garantált.