Koncert

Kelet meséi - Nemzeti Énekkar

Elmarad
Nemzeti Énekkar előadó
Attilio Tomasello karmester
Kolonits Klára előadó
Szalai Ágnes előadó
Schöck Atala előadó
Kovács István előadó
Somos Csaba karigazgató
Pesti Vigadó
2020. december 02. (szerda) 19:35
Ár: 3500, 4000 Ft

Helyszín:

Pesti Vigadó
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2

Az online vagy személyesen megváltott jegyek és bérlet-hányadok az elmaradt koncertet követő 60 munkanapon belül visszaválthatók, vagy átcserélhetők. A jegyek vagy bérletek vonalkódjainak megküldésével és a csere koncert kiválasztásával a visszafizetést vagy a cserét a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen, vagy a +36 (1) 411-6636 telefonszámon is megrendelhetik.


Km.: Kolonits Klára (szoprán), Szalai Ágnes (szoprán), Schöck Atala (alt), Brickner Szabolcs (tenor), Kovács István (basszus), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vez.: Attilio Tomasello


Robert Schumann: Az éden és a péri, op. 50


„Múlt pénteken befejeztem Az éden és périt, legnagyobb és – remélem – legjobb művemet. Hálatelt szívvel gondolok az égre, amely erőimet, míg dolgoztam, ily éberen tartotta. […] A péri történetét már bizonyára elmeséltem neked, ha nem, úgy igyekezz azt megszerezni: szinte zenére született, alapgondolata oly költői és oly tiszta, hogy teljesen elragadott” – írta Robert Schumann 1843 nyarán egyik barátjának. És valóban, a zeneirodalom különös csodája, megismételhetetlen kuriózuma a még ugyanazon évben bemutatott alkotás. A műfaja is szokatlan, idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, az Évszakoknak. Világi oratórium, lírai megközelítésben, s a tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés.


A történet az angol Thomas Moore Lalla Rookh című, 1817-ben megjelent mesegyűjteményének egyik költeményére épül, az Ezeregyéjszaka meseszövéséhez hasonló formában. Egy kitaszított és bűnbánó angyal, a péri áll bebocsátásra várva az éden kapuja előtt. A bejutás feltétele, hogy az ég számára legkedvesebb ajándékot hozza el. Egy hazájáért küzdő katona utolsó csepp vére, egy szerelmes asszony utolsó lehelete sem elegendő, de végül elhozzák a megváltást az őszinte megbánás könnyei.


Az egzotikum iránt vonzódó Schumann a történet feldolgozása során nem a cselekményes megoldást választotta. A komponista a lelkiállapotok ábrázolásának mestere, a műben megtalálhatjuk dalai, szimfóniái, kórusművei, sőt vonós kamarazenéje reminiszcenciáit, azzal a sűrű, mégis áttetsző faktúrával, mely oly egyedien jellemző rá a romantika alkotói között.


Pászti bérlet 2.