Koncert

knsKULTÚRA - Zenés szalon, vendég: Vásáry Tamás

előadó
előadó
vendég
Benczúr Ház
2019. március 21. (csütörtök) 19:00
Ár: 3500 Ft, 03.15-ig: 3000 Ft, első 20 db: 2500 Ft

Helyszín:


1068 Budapest, VI. kerület Benczúr utca 27.

Vendégek: Mondok Yvette szoprán és Váradi László Junior Prima –díjas zongoraművész
Csodagyerekként indult pályája, már gyermekkorában rendszeresen koncertezett. Dohnányi Ernő tanítványa volt és 14 évesen megnyerte a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. Művészdiplomáját 1953-ban szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszékén. Kodály Zoltán tanársegédjeként indult szakmai életútja a Zeneakadémia szolfézs tanszékén. 1961-ben mutatkozott be Londonban a Royal Festival Hallban, mely elindította nemzetközi karrierjét. Ettől kezdve évi átlag 100 hangversenyt adott a világ legfontosabb zenei központjaiban, rendszeresen fellépett a világ legfontosabb zenekaraival és legnagyobb karmestereivel.
A legfontosabb fesztiválok ünnepelt vendége a mai napig. Karmesterként több mint 100 zenekarral dolgozott, (pl. Berlin Philharmoniker, New York Philharmonic, Washington National, Londoni Filharmonikus Zenekar, Royal Filharmonikus Zenekar, , Orchestre National de France, Santa Cecilia (Roma), Torino Rai, Spanish National stb. Két angol zenekar igazgatója és első karmestere: Northern Sinfonia (1979-1982), Bournemouth Sinfonietta (1989-1997). A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója (1993-2004). A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója 2004-től.
Egy igazi élő komolyzenei legenda, aki még személyesen ismerte Kodályt, tavaly ünnepelte 85. születésnapját és mind a mai napig aktívan koncertezik, az utóbbi években elsősorban mint karmesterrel találkozhat vele a közönség a legnagyobb koncert pódiumokon.
A zenés szalonban életpályájáról vall a világhírű művész, akinek nagyon sok fiatal tehetség köszönheti karrierje elindulását. Így történt ez Mondok Yvette szopránnal is, akivel azóta már több közös koncertet adtak.
Váradi László Junior Prima díjas ifjú zongoraművész is órákat vett a Mestertől, akiről köztudott, hogy a fiatal tehetségeket felkarolja és egyengeti karrierjük indulását.
A Mester az est fellépti díját a két fiatal művész számára ajánlja fel, ezzel is segítve őket a karrierjüket támogató feladatok anyagi forrásainak megteremtésében.