Koncert

Kodály Filharmonikusok Debrecen, vez.: Somogyi-Tóth Dániel

Elmarad
Pálfalvi Tamás előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. április 26. (vasárnap) 19:30
Ár: 2300, 3200, 3900,4900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Pálfalvi Tamás (trombita), Tillmann Höfs (kürt)


Barber: Adagio vonószenekarra, op. 11
R. Strauss: I. kürtverseny, op. 11
Gershwin: Rhapsody in Blue (Tyimofej Doksicer trombitaátirata)

R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra, op. 30
Rézfúvósok ritkán lépnek pódiumra versenyművek szólistájaként - ha igen, akkor is többnyire barokk vagy klasszikus darabokban. A romantika a zenekarba száműzte szegény „rezeseket”. Richard Strauss I. kürtversenye a 19. század leggyakrabban játszott ilyen műfajú darabja. De mikor hallottuk utoljára? És Gershwin Rhapsody in blue-ját trombitán?


Ezen a hangversenyen két igazi rézfúvós fenomén lép pódiumra. Pálfalvi Tamás 1998-ban kezdte meg trombitatanulmányait. Tízéves kora óta arra vágyott, hogy trombitaművész legyen, és mindent megtett azért, hogy ez sikerüljön. 2009-ben az amerikai Bard College hallgatója lett, Magyarországra visszatérve pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. 2014 óta barokk trombitán is koncertezik. Fellépett az Európai Koncerttermek Szervezete, az ECHO Rising Stars projektjében, Eötvös Péter darabot komponált számára. A német Tillman Höfs 1996-ban született, zenészcsaládban. Tizenöt éves koráig a trombita volt a hangszere, amelyen versenyeket is nyert, csak 2011-ben tért át a kürtre, amelyen szintén igen hamar jelentős sikereket ért el. Olyan zenekarok élén lép fel szólistaként, mint a Brémai Német Kamarafilharmónia, a Hallei Staatstheater Zenekara, a Baden-badeni Filharmonikusok, a Camerata Hamburg és a berlini Camerata Instrumentale.

A Kodály Filharmonikusok Debrecen a Debreceni Filharmonikus Zenekar jogutódja. A korábbi évtizedekben olyan dirigensek vezényelték, mint Rubányi Vilmos, Szabó László, Karolos Trikolidis és Kollár Imre. Jelenlegi karmestere, Somogyi-Tóth Dániel 2011-ben Kocsár Balázstól vette át az együttes vezetését.