Koncert

ELMARAD! Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató

Elmarad
Danubia Zenekar előadó
Markus Stenz karmester
Frode Olsen előadó
Leigh Melrose előadó
Hilary Summers előadó
Online nézhető ONLINE
2021. április 07. (szerda) 19:00
Ingyenes

Szereplők:
Frode Olsen - Hamm
Leigh Melrose - Clov
Hilary Summers - Nell
Leonardo Cortellazzi - Nagg


Km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Markus Stenz


Alkotók: Sándor Szabolcs (zenei munkatárs), Christof Hetzer (díszlet, jelmez), Urs Schönebaum (fény), Polgár Etelka (a rendező munkatársa), Pierre Audi (rendező)


Kurtág Fin de partie-ja - egy kritika szerint - szeretetteljes búcsú a 20. század modernizmusától. Kurtág György Samuel Beckett drámája nyomán írt operáját 2018 novemberében mutatták be Milánóban. A Teatro alla Scala előadását Pierre Audi rendezte, a produkció később Amszterdamban is színre került, a szereposztás - miként Budapesten - azonos volt a premierével. Az egyik holland kritikus úgy látta, „Beckett kietlen világának csonkolt alakjai ezúttal elvesztik brutális vonásaikat. Kurtág György szeretettel burkolja be őket zenei világával. Az ő »végjátéka emberi«, majdhogynem gyöngéd.”
A játszma vége elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, az International Opera Awards világpremier kategóriájának díját. A budapesti előadáson az Óbudai Danubia Zenekar működik közre, az együttes aktívan részt vett az ősbemutató előmunkálataiban, a muzsikusok közvetlenül a szerzőtől kapták az instrukciókat.


Opera egy részben, szünet nélkül, francia nyelven, magyar felirattal.