Koncert

Lakatos Mónika - Romanimo

Lakatos Mónika előadó
Müpa (Fesztivál Színház)
2019. november 12. (kedd) 19:30
Ár: 3900, 4500, 4900 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Vásárolj páros belépőjegyet a Lakatos Mónika - Romanimo című koncertjére, és az egyiket ajándékba adjuk!  


A kedvezményes jegyár ITT érhető el, ahol 550 Ft/jegy kezelési költséget számítunk fel. Az akció visszavonásig érvényes!


Lakatos Mónika az autentikus roma népzene kivételes előadója, törékeny termetéből elsöprő intenzitással tör elő a mélyen átélt zene. A hallgatók az oláh cigány zene esszenciáját adják: tele vannak fájdalommal, fohásszal, szenvedéllyel, egy közösség arca bontakozik ki az évszázados dallamokból. Gitár és kanna kíséri az énekhangot, felelevenítve egy közösség hagyományát, személyes sorsokat, szenvedést és szerelmeket. Lényegi tartalom és katartikus előadásmód várja a Romanimo közönségét.


Lakatos Mónika az autentikus roma népzene kivételes előadója, törékeny termetéből elsöprő intenzitással tör elő a mélyen átélt zene. Gitár és kanna kíséri hangját, megszólaltatva egy közösség hagyományát és személyes sorsokat. Lényegi tartalom és katartikus előadásmód egy különleges koncerten.
A Romanimo az első olyan album, ami kizárólag a lírai hallgatókra koncentrál, megmutatva az oláh cigányság kevéssé ismert arcát. Egyben ez Lakatos Mónika első szólólemeze, amelyen hangját pusztán férje és zenésztársa, Rostás “Mazsi” Mihály gitárjátéka kíséri. Mazsi eredetileg a maga örömére akarta rögzíteni, ahogy felesége hallgatókat énekel, ebből született a bensőséges, az egyéni sorsokon is túlmutató album. Felismerték, hogy egy letűnőben lévő hagyományt tudnak átmenteni a fiatalabb korosztálynak: a lóvásárok, hajnalig tartó mulatás és spontán összejövetelek világát, amiben ők még részesülhettek gyerekkorukban.
A hallgatók éneklése ma is a közösség életének nélkülözhetetlen része: a mulatás velejárói, a személyes történetek közös átélését teszik lehetővé. Szövegük és jelentésük a pillanat, az előadó lelkiállapotának függvénye. Ahogy az életben, úgy a koncerten is a szomorú és örömteli percek váltják egymást: a lassú hallgatókat ritmikus pergetők követik.
A családtagoktól tanult énekek között akad felvételről “életre keltett” és generációról generációra átörökített, 120 éves hallgató. Egyszerre adnak alkalmat az elmélyülésre, az érzelmek közös átélésére, nyújtanak betekintést az oláh cigányság lelkületébe és kínálnak közös azonosulási pontot.


Jegyek megvásárolhatóak  ITT  továbbá a  MÜPA jegypénztáraiban


és országosan a Jegymester jegyirodáiban.

Ajánlók és kritikák: