Koncert

Leánder és Lenszirom - Hangversenyszerű keresztmetszet

Hamar Zsolt karmester
Sándor Csaba előadó
Molnár Ágnes előadó
Meláth Andrea előadó
Aczél András színpadra alkalmazta
Eiffel Műhelyház (Bánffy-terem)
2021. augusztus 29. (vasárnap) 18:00 - 19:00

Helyszín:

Eiffel Műhelyház (Bánffy-terem)
1101 Budapest, X. kerület, Kőbányai út 30

Leánder: Sándor Csaba
Lenszirom: Molnár Ágnes
Csibecsőr: Kiss Diána
Bölömbér kerál: Hábetler András
Bölömbér kerálné: Meláth Andrea
Bogyó: Rezsnyák Róbert


Km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Hamar Zsolt


Zeneszerző: Tallér Zsófia
Librettó: Szilágyi Andor azonos című mesedarabja alapján


Családi meseopera két felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal.


Leánder, a kobold és Lenszirom királylány története sok varázslattal, megtörhetetlennek tetsző átokkal tarkított, fordulatokban gazdag, igazi jó mese. Szilágyi Andor mesejátékából Szöllősi Barnabás írt librettót; Tallér Zsófia Erkel-díjas zeneszerző az Operaház felkérésére komponált igényes, kifejező és szórakoztató zenéje pedig nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is élvezetessé teszi ezt az új magyar meseoperát, amely a 2014/15-ös évad szenzációs ősbemutatójából, reméljük, egyszer klasszikussá válik.


A keresztmetszet az Óbudai Danubia Zenekar ifjúsági fesztiválja, a Kalandra fül! keretein belül, az Opera korábbi produkciójának szólistáival és néhány díszletelemével valósul meg. A félig szcenírozott előadást Aczél András állítja színpadra.


I. felvonás
Leánder, a búskomor kobold 17 éve és kilenc hónapja tartja fogságban II. Bölömbér kerált, büntetésül azért, mert az véletlenül lenyilazta kedvenc macskáját és egyetlen barátját, Czirbolyát. Leánder szolgája Bogyó, az erdei manó, akinek közel tizennyolc éve más feladata sincs, mint a kerált kínozni. De mostanra kifogyott az ötletekből és könyörög gazdájának, hogy bocsássák a foglyot szabadon. A kobold macskájáért és a kerál szabadságáért cserébe elkéri Bölömbértől azt a valamit, amiről nem tudja, hogy van neki. A király megígér mindent, de csak akkor érti meg, hogy mit ajándékozott el, mikor hazaér a palotába és meglátja leányát, Lenszirom kerálkisasszonyt, aki épp a 17. születésnapját ünnepli. Bölömbér nem egy napig volt távol, ahogy ő hitte, hanem 17 évig és kilenc hónapig! Kalitkába zárja a lányát, és annak kérőjét, Mar-Szúr herceget kéri fel Lenszirom védelmére. Leánder eljön Lensziromért, és azonnal beleszeret a gyönyörű lányba, akit szintén elbájol a kobold szép hangja és kedves beszéde. Leánder elgyengül és nem viszi magával a lányt, de később szerelemtől vezérelve újra visszajön. Ekkorra már a pipogya Mar-Szúr darázskatonáival találja szemben magát. Legyőzi a sereget, Mar-Szúr is megfutamodik, de a döntő pillanatban Lenszirom megpillantja Leándert és csúfságától megrémülve arcába vágja a rózsát, amit a kobold ajándékba hozott. Leánder megszégyenülten távozik.
II. felvonás
Lenszirom és szolgálója Csibecsőr Töndér Negéd udvarában illemtanórákat vesz. Lenszirom rájön, hogy szerelmes Leánderbe, és a lányok elhatározzák, hogy megszöknek, mert Bölömbér kerálék itt akarják megtartani az esküvőt. Vőlegénye, Mar-Szúr herceg azonban beleszeret Töndér Negédbe. A lányok szökése után Negéd és Mar-Szúr együtt indulnak a szökevények után. Közben Leánder is megbocsát az arcába dobott rózsa miatt, és Lenszirom megmentésére indul Töndér Negédhez. Elkerülik egymást. A két lány megismerkedik az erdőben Bogyóval. A manó és Csibecsőr is egymásba szeret. Leánder megmentésére Bogyó csak egy módot ismer: ha Vaknadály segítségét kérik. Lenszirom el is megy hozzá, de csak szeme világa árán kap útbaigazítást: a szívét követve, vakon kell megtalálnia Leándert. Ez az áldozat feloldja Negéd átkát és Leánder visszaváltozik – egy jóképű – férfivá. Vaknadályt megfenyegetve még Lenszirom szeme világát is visszaszerzi, és így járul Leánder és Lenszirom, Bogyó és Csibecsőr áldásért a királyi pár elé. Töndér Negéd és Mar-Szúr is visszatér a palotába, ahol ezután már hármas esküvőre készülődnek.