Koncert

Lisa Morgenstern (DE/BG), Jónás Vera Experiment

Lisa Morgenstern előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. október 06. (vasárnap) 20:00
Ár: 2900 Ft, elővét: 2500 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

A német-bolgár származású zongorista és énekes-dalszerző visszatér: magával ragadó előadásmód, intenzív és érzelmes játék. Előtte Jónás Vera és eklektikus tigris popja!


Jónás Vera, Fonogram és Artisjus-díjas énekes-dalszerző, finom dalaival elringat, tigris-vadságával táncba hív. A koncert a legutóbbi, díjnyertes Tiger, Now! lemez óta elkészült új szerzeményekre épül. Ez lesz az első este, amikor mind a már megjelent új felvételek - köztük az első magyar nyelvűek - mind a még kiadatlan dalok együtt elhangzanak. A koncertig ez utóbbiak közül érkezik a Fire, melyhez a Jónás Vera Experiment videót is forgatott.


Éteri hangulatok, fagyos elegancia és mély érzelmek húzódnak végig Lisa Morgenstern művészetén, aki a 2018-as Piano Day után immáron másodjára lép fel az A38 Hajón a CAFe Budapest keretében október 6-án. A zongorista-énekes-zeneszerző második stúdióalbuma, a Chameleon dalait hozza el a budapesti közönségnek. A 2019-ben napvilágot látott lemez elődjéhez hasonlóan drámai perspektívákat tár a hallgató elé, komoly- és könnyűzenei eszközöket egyaránt felhasználva a zongorára és szintetizátorokra hangszerelt dalokhoz.


A bolgár származású, Berlinben élő Morgenstern mindent beletett ebbe a lemezbe, amit művészként magába szívott. Az argentín származású producer-csellista, Sebastian Plano közreműködésével rögzített Chameleonon található többek között barokkos hangulatú szintipop, érzelmesen lebegő elektronika és instrumentális zongoradal is. Többoktávos énekhangja hozza igazán közel a hallgatót a lemezhez: simogató hangja drámai lépésekkel vezet végig a kilenc dalon, amelyek sejtelmes világa ennek köszönhetően mégis könnyed zenévé oldódik. Nem véletlen, Lisa Morgenstern ugyanis zongorista karriere mellett tagja a Berlini Bolgár Női Kórusnak is. A szimfonikus zenészek gyerekeként nevelkedett előadó profi balett-táncos is volt tinédzser korában – a sok őt érő művészeti impulzus pedig már fiatal korára olyan színpadi jelenséget nevelt belőle, akinek fellépésein a sötét romanticizmus és az érzelmes előadásmód sokakat lélegzet-visszafojtott hallgatásra késztet. Ezt a hangulati összest élhetjük át október 6-án a CAFe Budapest programján az A38 Hajó Koncerttermében.


Jónás Vera a London Centre of Contemporary Music Schoolban végzett 2012-ben. Beválogatták az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által támogatott OneBeat programba, részt vett egy kéthetes workshopon Floridában, majd turnéztak az Egyesült Államok keleti partvidékén.


Budapest és London közötti ingázást követően Budapesten állapodott meg, és 2011-ben megalapította a Jónás Vera Experimentet, mellyel kiadott egy nagylemezt (GAME) és egy EP-t (WANTED) a tavalyi új albumot megelőzően.


A What would they do?! című dal a Megdönteni Hajnal Tímeát zenéje volt, míg legutóbbi együttműködése Fodor Máriusszal, a Higher, az MR2 Top30 listájára is felkerült. A GAME lemezt, amit két kategóriában (Legjobb Lemez, Legjobb Spoken Word Dal) is jelöltek a 13th Independent Music Awardson, kiadták Japánban, ahol turné is volt 2015 tavaszán.


Jónás Vera elszánt és kiemelkedően kreatív énekes-dalszerző. Zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel meghívást kapott a Eurosonic 2017-re, ami Európa legnagyobb showcase fesztiválja, illetve a dél-koreai Zandari Festára. Munkásságáért Fonogram és Artisjus díjjal jutalmazták. Tavaly ősszel vendégként lépett fel Skye and Ross from Morcheeba budapesti koncertjén. A Launching Gagarin Records & Management által 2016 áprilisában kiadott második lemez, a Tiger, now!, kiváló fogadtatásban részesült mind a közönség, a szakma és a sajtó részéről. A zenekar a lemez megjelenése óta folyamatosan koncertezik idehaza és a szomszédos országokban, de eljutott már Hollandiába, Belgiumba, Németországba, Ausztriába és még Japánba is.